Читај ми!

Велико Градиште - где Дунав сребром сјаји

Легенда каже да су, трагајући за златним руном, Јасон и аргонаути пловили Дунавом. Месецима је њихова потрага била узалудна. А онда, баш када су желели да одустану, прошавши поред Рама, речне нимфе намамише их на једно чаробно место. Тамо где се плаветнило неба мешало са сребрним сјајем Дунава. Где су се брда зеленила, а планине златом златиле. Где су се стеновите литице завршавале, а моћна клисура почињала. И баш ту, на самом ушћу Пека, прича каже, аргонаути пронађоше златно руно.

И баш ту, много касније, родило се - Велико Градиште.

Општина Велико Градиште налази се у североисточном делу Србије, у Браничевском округу. Од давнина се свила у подножју Карпата и Хомољских планина, у крилу плавог Дунава и златоносног Пека, на самом уласку у најдужу и највећу клисуру Европе због чега је и добила надимак - предворје Ђердапа.

Са површином нешто мањом од 350 квадратних километара Велико Градиште данас и није тако велико. Ипак, нека вас то не завара - ово место величину је надоместило шармом, а грандиозност уређеношћу. Градиште је леп градић, красе га уређене улице, бокори цвећа у баштама, вазда зелени травњаци и шарени, цветни балкони.

Широк дунавски кеј, стара чаршија и пространи стогодишњи парк маме на предах свакога ко их види, али највећи драгуљ Градишта и тачка окупљања хиљаде туриста који овде траже одмор, разоноду и бег од летњих врућина, налази се на око два километара од центра места, на Сребрном језеру.

У време када се широм планете све више говори о заштити животне средине, а екологија постаје саставни део свакодневних активности људи, од пресудне је важности радити на очувању природе и воде одржати чистим и здравим. Сребрно језеро било је домаћин једне такве еколошке манифестације.

Има Велико Градиште и бисере културе, Рамска тврђава је у потпуности реконструисана и поново представљена туристима. Овом средњовековном утврђењу враћен је стари сјај.

Потопљена Ада Чибуклија недалеко од Рама право је царство гусака, чапљи, лабудова, галебова, као и дивљих патака од којих су многе права реткост у Србији.

Градиштанска „последња оаза" место је које треба видети и сачувати.

Уредник: Владимир Новаковић
Ауторка текста: Александра Богдановић
Сниматељ: Павле Танасијевић, Милош Димитријевић
Монтажа: Немања Радић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара