Читај ми!

Пријепоље - престоница сомуна

Где Владе Дивац прво сврати када посети родно Пријепоље? По ком рецепту се сомуни праве у пекари старој више од века? Како је и зашто варош на Лиму постала препознатљива по врућим сомунима и јунећим ћевапима? Одговоре на ова питања откривамо у емисији „Траг", "Пријепоље - престоница сомуна".

У Пријепољу знају да се похвале како су одувек имали добре екмеџије односно пекаре, а остало је забележено како је прва пекара у овом граду отворена још 1880. године. Не знају како је и одакле рецепт за сомун стигао код њих, али знају да су га усавршили и да због пријепољских специјалитета више хиљада туриста годишње посети овај град. И екипа емисије „Траг" свратила је у Пријепоље у доба Рамазана када се овде спремају посебне врсте сомуна такозване питаљке или рамазанке.

О старим рецептима и новим изазовима, о прошлости и будућности пекара - разговарали смо са мајсторима који сомуне већ деценијама припремају на традиционалан начин.

Ипак, у овом крају се не ужива само у храни већ се могу чути и занимљиве лекције из историје. Пријепоље чува и фреску Белог анђела у Милешеви старој осам векова и најстарији куран на Балкану у џамији у насељу Хисарџик. Посетили смо и Музеј овог града који поседује предмете из 3. века, распитивали смо се о Лимској регати и природним лепотама овог краја.

И наравно, из Пријепоља нас нису пустили да одемо а да не пробамо традиционалне баклаве и сутлијаш.

Ауторка: Јелена З. Николић
Уредница: Југослава Ђурица
Сниматељ: Александар Агбаба
Тонски сниматељ: Горан Мрђеновић

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње