Читај ми!

Досије Косово - Рачак

Документарно-играни филм "Досије Косово - Рачак" ауторке Слађане Зарић, доноси одговоре на многа питања о најконтроверзнијем догађају у новијој српској историји.

Ко је у Рачку страдао 15. јануара 1999. године? Да ли је то била легитимна антитерористичка акција српске полиције, како се то тада тврдило у Југославији или је био масакр цивила и злочин против човечности, како је представњено у албанским медијима и како су то тада окарактерисали западни политичари? Да ли су нас бомбардовали због Рачка? Шта се у том селу надомак Урошевца, за које нико није знао пре 1999. године, заиста догодило? Шта нам је као одговор донела хашка судница?

Ово су само нека од питања на које одговор доноси нови документарни филм Слађане Зарић која ће на РТС-у бити премијерно емитован у четвртак 21. априла у 21 час (РТС 1). 

Документарно-играни филм "Рачак" део је серијала "Досије Косово", који Радио-телевизија Србије реализује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије.

Слађана Зарић: "Први пут после 23 године, гледаоци ће моћи да сазнају шта се, из сата у сат, у селу Рачак дешавало 15. јануара 1999. године. У овом филму, причу о том дану за РТС први пут износе учесници акције, бројни припадници полиције који су тога дана били у Рачку. Филм доноси и до сада никада у целости емитован архивски снимак америчке агенције АП, који је настао у Рачку у јутарњим сатима тог 15. јануара."

У филму ће бити приказане и ексклузивне фотографије припадника Рачке УЧК јединице које демантују тезу да су у Рачку убијени, како се говорило, "недужни цивили".

У документарно-играном филму "Досије Косово - Рачак" говоре и форензичари и адвокати који су учествовали у процесу суђења Слободану Милошевићу у Хашком трибуналу.

Рачак је био прва тачка оптужнице, једини догађај за који се теретио бивши председник Југославије а који се догодио пре почетка бомбардовања 1999. године. Крајњи епилог суђења у Хагу је да за Рачак нико није осуђен. Слободан Милошевић је преминуо, судија је у процесу против Шаиновића, Милутиновића и осталих одустао од Рачка.

У оптужници против генерала полиције Властимира Ђорђевића нема Рачка, у његовој пресуди догађај у Рачку се наводи само у хронологији дешавања на Косову а не као оптужујући догађај који је подложан доказивању.

Слађана Зарић: "Једина пресуда за Рачак, за оно што је коришћено као разлог за бомбардовање Југославије, донета је у суду у Приштини 2002. године када је за убиство у Рачку на 15 година затвора био осуђен припадник полиције из Урошевца који по сопственом признању који износи у новом РТС филму, у Рачку тога дана није ни био..."

Одговоре на многа питања о овом најконтраверзнијем догађају у новијој српској историји доноси филм "Досије Косово - Рачак", који ауторски потписује новинарка Слађана Зарић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара