недеља, 27.03.2022, 11:00 -> 12:36
Зелена енергија и одговорна агроекономија
Храна и енергија су постале главне теме. "Од фарме до виљушке" нова стратегија ЕУ, подржава органску производњу.
Autor:
РТС
Храна је наша потреба и задовољство, а како да постане добар бизнис? Да ли је у пољопривреди извозна шанса Србије и колико је препознајемо? [ детаљније ]
План је да до 2030. године чак четвртина хране буде по еколошким принципима. Да се преполови употреба пестицида и антибиотика и за 20 % смање хемијска ђубрива. Са великим потенцијалима, посебно на земљиштима јужне и источне Србије, ми још нисмо достигли ниједан проценат органских производа. А зелена енергија и рационална потрошња су велики задатак будућности.
Зато у овом издању Знања имања говоре:
Павле Ђорђевић, завршио је Пољопривредни факултет и окупио одговорне младе људе. Производе органску храну. Гаје емпатију и припремају живу банку старих семена.
Срећко Радовановић, гради систем еколошког домаћинства и скреће пажњу на могућности за производњу био-дизела.
Срђан Бошњаковић, у Новом Милошеву производи зелену енергију и чоколадирану голицу.
Браћа Влаховић на јужним падинама Фрушке горе спајају природу и традицију у јединствен производ.
Марко Јакшић, економиста. У топличким виноградима промовише прокупац и вински туризам.
Уредник: Јасмина Никитовић Стојичић
Новинари: Драгана Попов, Јелена Вукобрат, Љиљана М. Петровић
Коментари