Читај ми!

Траг: Вино са песка - бербански дани

Једно од најпознатијих и највећих виноградарских подручја пружа се на Суботичко-хоргошкој пешчари а традиција винове лозе и вина са песка је дуга два века.

Силикатни песак и велики број сунчаних дана изузетан су природни потецијал за узгајање винове лозе и квалитетних вина  која су својевремено са ових простора одлазила и на бечки двор.

Кевединка, ејерјо, италијански ризлинг, кадарка, франковка била су само нека од познатих и тражених вина са песка.

Управо због специфичних својстава и природних потецијала  на овом подручју и данас су то препознатљива вина. Истина, у овом тренутку то су далеко мање површине под виноградима, али вино са песка поново путује широм света.

Виноградарство и производња вина са песка поново су у замаху на овој пешчари која је дугачка 48 а широка 11 километара.

У последњих десет година почео је да се шири и вински туризам.

Аутор: Никола Божовић

Уредник: Љубисав Алексић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом