Читај ми!

Гаврилов принцип

Припреме за обележавање стогодишњице Великог рата почеле су утврђивањем одговорности Гаврила Принципа. Први је у Принципа и његово херојство посумњао Вук Драшковић и тако отпочео једну од најзанимљивијих полемика у последњих неколико година.

Овде можете прочитати краћу, текстуалну верзију емисије Око 

Странице пре свега „Политике" али и других новина и Интернет сајтова преплавила су различита тумачења Младе Босне и њиховог најславнијег члана, који нема Нобелову награду. Напослетку се чак стигло и до повезивања Младе Босне са Ал Каидом, Милоша Обилића и Гаврила Принципа, Сребренице и Карла Попера.

Како данас Београд и Сарајево гледају на Гаврила Принципа, Младу Босну, почетак Првог светског рата, шта је повод, шта узрок, а ко су кривци? Да ли ће Федерација Босне и Херцеговине да диже споменик Францу Фердинанду, а Република Српска Гаврилу Принципу, да ли ће велике силе да реагују исто као пре 99 година или мало другачије?

Напослетку, да ли ова полемика може да оживи овај већ заборављени жанр?

Гости емисије су књижевник из Сарајева са повременим боравком у Београду Мухарем Баздуљ и књижевник рођен у Сарајеву са сталним местом боравка у Београду Владимир Кецмановић.

Аутор емисије: Горислав Папић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи