Рушење "Скадра"

Зграда Генералштаба у центру Београда, скоро цела пешачка улица у Зрењанину... многе грађевине урушавају се пред нашим очима, иако су заштићене законом.

Србија има скоро две и по хиљаде културних добара. На то можемо бити поносни, али није баш за понос како та добра изгледају. Делом због немара, делом због недостатка новца за њихово одржавање, многи споменици културе урушавају се свакодневно.

У Зрењанину је тако покренута иницијатива да се укине статус споменика културе неколико објеката центру града, јер је оцењено да би могли да се сруше и повреде пролазнике. Зорица Синадиновић истражује колико је ситуација озбиљна и да ли је боље срушити те зграде или их пустити да се саме урушавају.

Почетком године поново се актуелизовало питање шта ће бити са зградом Генералштаба. Министарство грађевине и урбанизма тражи да се то здање обрише са листе културних добара, док се архитекте противе. Јавност нема јединствен став. 14 година после бомбардовања, зграда све више и више пропада, држави је потребна и локација и новац; али да ли ће рушење и продаја зграде то донети?

Да ли законска заштита значи само то да човек не може да сруши зграду, али да може да је препусти зубу времена?

На та и друга питања одговарају архитекта Бојан Ковачевић,  Александра Дамњановић, помоћник министра грађевине и урбанизма и  Ненад Мијатовић из Републичког завода за заштиту споменика културе.

Емисију води Драгана Игњић.

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи