Високе пећи и велика очекивања

Економска рачуница- неопходност - популизам?

Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око 

Железару Смедерево  су још за време Тита поједини новинари у Србији упоредјивали са човеком који има довољно да купи фићу, али он купи мерцедес, па га онда не вози јер нема пара за бензин. У понедељак, девет месеци после тзв. тихог хода пале се пећи у Железари јер је Влада одлучила да је то у овом тренутку најбоље за тај "мерцедес".

Међутим, сем чињенице да  се на тај начин спасава један град и 5.000 радника, поставља се питање - да ли је дара већа него мера? Хоће ли бити новца за гориво како би тај "мерцедес" био и профитабилан? Колико је ово економски потез,а колико популистички? Да ли је оптимизам у Немањиној 11 заснован на томе да су успели да уговоре И продају комплатну прву  месечну производњу  - преурањен? Истина је, додуше, да ни сама Влада није одустала од намере да надје стратешког партнера за овај смедеревски гигант, али је ипак решила да на уштрб пореских обвезника - градјана  тј. новцем из буџета покрене пећи и започне производњу.

О почетку рада Железаре у Смедереву и о томе колику ће заиста од ње корист имати српска привреда у Оку економије говоре: државни секретар министарства привреде Александар Љубић, председник Самосталног синиката Србије Љубисав Орбовић, градоначелница  Смедерева Јасна Аврамовић и уредник сајта Макроекономија.орг Мирослав Здравковић.

Емисију води: Весна Дамјанић - Бранковић

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи