Сами у лавиринту прописа

У Србији расте број самохраних родитеља и самосталних старатеља, каже незванична статистика, а они тврде да су на социјалној карти и даље невидљиви.

Овде можете прочитати краћу/текстуалну верзију емисије Око 

Проблеми са којима се свакодневно суочавају расту брзином којом расту  деца коју најчешће сами одгајају. Иако надлежни сматрају да је та група посебно видљива и важна у систему социјалне заштите. Захваљујући новом Закону о социјалној заштити имају право на новчану помоћ под повољнијим условима, а њихова деца имају апсолутни приоритет када је у питању
 смештај у предшколске установе. Највећи проблем, ипак, остало је остваривање права на издржавање деце. Судски поступци за одређивање  алиментације трају предуго, судови не кажњавају оне који је не плаћају, а највећи проблем остаје онима који због "виртуелне алиментације" немају права на социјалну помоћ.

О предлозима како побољшати живот и деце и њихових старатеља у емисији Око говориће Драган Вулевић из Сектора за бригу о породици Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, Душица Радишић из Удружења самохраних мајки, Дејан Вишекруна из удружења Тата и представник Градског центра за социјални рад у Београду.

Упознаћемо маму која сама подиже дете рођено са инвалидитетом, и ћерку која захваљујући њеном оптимизму савладава све препреке.

Емисију води Ирина Ивић.

 

Око Око

Autor:
Горислав Папић, Стеван Костић, Драгана Игњић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи