ТВ Театар: Тако је морало бити

Југословенско драмско позориште

Редитељ Егон Савин поставио је помало заборављену Нушићеву грађанску драму "Тако је морало бити", и подсетио нашу публику и на овај аспекат Нушићевог стваралаштва, који је остао у сенци његових комедија.

"Тако је морало бити" је драма о моралном паду и краху идеала, припоевст о процесу људске деградације у свету који је практичан преко људске мере, где је позиција новца централизована, а љубав спутана. У маниру балканског fin de siecla, оштро је приказана чиновничка надменост, лењост и бонвиванске склоности, удворичко понашање, простаклук богатих, њихова примитивност и грубост, што су су и и наче централне тачке Нушићеве комички изобличавајуће критике. Писац овде нема никаквих симпатија за аморалност која је приказана као део грађанског начина живота. Преваре, издаје, сплетке, прељубе - свакодневица су грађанског урбаног Београда, али не само Београда, већ и целе капиталистичке Европе која се захуктала у индустријализацији, гурајући част и поштење на маргине друштвених вредности.

Улоге Анита Манчић, Небојша Дугалић, Предраг Ејдус, Војин Ћетковић, Бранка Петрић, Јелена Петровић, Милош Анђелковић, Михаило Јанкетић, Миодраг Радовановић, Јелена Ангеловски, Милица Петровић, Иван Пантовић

Уредник ТВ Театра Ана Тасић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије