Србија на вези

У фокусу емисије је Сребреница данас и сутра. Гост у студију је начелник Општине Сребреница Младен Грујичић који ће нас упознати са актуелним тренутком овог града из Подриња, у источном делу Републике Српске, познатог као једно од настрдалнијих подручја у Босни и Херцеговини (БиХ), током рата деведесетих, у време распада бивше заједничке државе Југославије.

Шта је то Сребреница данас, какав је живот обичних људи, како се они носе са теретом прошлости и да ли она и у којој мери данас утиче на живот њених грађана, који су то главни проблеми и теме тзв. обичних људи у овом граду, без обзира на националност, какав је суживот Бошњака и Срба, враћају ли се људи у ово место да живе у њему и граде своју будућност, али и колико је град под бригом и пажњом како власти у Бањалуци тако и у Сарајеву. О тим и другим питањима говори први човек Општине Сребреница, начелник Младен Грујучић.

У наставку емисије видећемо и прилог о једној од веома актуелних тема у региону, такође везан за Сребреницу, а то је питање доношења Предлога Резолуције о „геноциду у Сребреници“, о чему би требало да почетком маја одлучује Генерална скупштина УН у Њујорку, а овај пут кроз оцене и ставове стручњака на научној трибини одржаној прошле недеље у Београду, у организацији Представништва Републике Српске у Србији, коју је пратио новинар Борис Миљевић.

Из другог дела емисије издвајамо још два занимљива прилога. Једна прича нам долази из Чикага од сталног сарадника Александра Жигића а реч је о трибини коју је организовала Српска заједница у Чикагу, односно промоцији књиге докумената и сведочења о страдању Срба у Ливањском Пољу од стране хрватских усташа.

Други прилог је занимљива прича коју су припремили стални сарадници из Независне ТВ продукције ЗВО Вуковар, а реч је о селу које је практично у две државе, на граници Републике Хрватске и БиХ, о месту Уништа, које административно припада Општини Босанско Грахово, у БиХ, али једини пут који води до овог села иде преко суседне Хрватске, што свакако ствара низ проблема преосталом малобројном становништву тог места.                                                                                                                                     

Уредница емисије Драгана Живојновић                                     

Редитељка Ерна Глигоријевић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара