Јестива историја: Зачини

Како цвеће може бити јестиво? Зашто се босиљак ставља на прозор? Који је зачин најскупљи на свету? Која је разлика између зачина и зачинског биља? Због чега треба пажљиво дозирати зачине? Истражите мирисе и укусе зачина!

Зачини су се почели више употребљавати крајем 13. века, захваљујући путу свиле. У то време зачинима се приступало холистички и људи су више били заокупљени егзотичним јелима, која су везивали уз егзотичну културу Истока. Зачини су вековима били најважнија и врло уносна роба која се из Азије извозила у Европу, а служили су и као платежно средство. Азијски зачини су у Европи били познати пре него што су Европљани били познати у Азији. Експанзија на европски континент почела је са Колумбовим открићем Америке.

Уредница серије: Александра Даничић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом