РТС Лаб: У преплитању

У овој години навршава се јубиларних сто година од настанка ЕЕГ технологије. Ботаничка башта „Јевремовац“ слави свој 150. рођендан а Радио Београд један век постојања. А на корак од јубилеја је Арт+Сајенс фестивал Центра за промоцију науке који је ове године прославио девет година.

Да ли дигитални и органски свет могу да воде дијалог? Да ли је могућ хармоничан суживот између природе и технологије? Одговори вас чекају у центру Београда, у зеленој оази Ботаничке баште „Јевремовац“.

Девети Арт+Сајенс Центра за промоцију науке ове године је у форми преплитања природе и технологије, уметности и науке као и увек, а о свему о лепом и корисном што нас чека у Ботаничкој башти и о самом концепту изложбе у РТС Лабу говори Добривоје Лале Ерић, руководилац Арт+Сајенс програма.

ЕЕГ технологија бележи век постојања. Ханс Бергер, немачки психијатар, 1924. године направио је први снимак електроенцефалограма човека. ЕЕГ технологија се користи за истраживања когнитивних процеса, при чему се може употребити у будном стању, у сну, па чак и у стању коме.

Поред могућности да се користи у истраживачке сврхе, ова технологија је распрострањена и у неуродијагностици. Са нама у студију су проф. др Вања Ковић, психолог, професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду и Иван Глигоријевић, доктор биомедицинског инжењерства и директор мБраинТраин-а, компаније која се бави производњом мобилних ЕЕГ уређаја.

Емисију су припремили и водили Иванка Јоксимовић и Виктор Маневић.

Уредник РТС Лаба је Мирјана Николић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи