Кућа науке: Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“

Примена лековитог биља у свакодневном животу одавно не значи алтернативни начин лечења или нешто што се популарно назива народна медицина.

Рецепти које су наши преци вековима чували и преносили са колена на колено представљају камен темељац за развој једне специфичне научне области, а касније и Института за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић". И не чуди што је баш овој кући науке припала та част да понесе име великог српског лекара, ботаничара, првог председника Српске краљевске академије и правог заљубљеника у српску флору и њеног врсног познаваоца.

Међународно тржиште хербалних производа процењује се на 62 милијарде долара, уз тенденцију раста. Ако се овакав тренд настави, потражња до 2050. године промет лековитог биља може подићи на пет хиљада милијарди долара. Оваква потрошња лековитог и ароматичног биља могла би негативно утицати на постојеће ресурсе биља у природи. На научницима је одговорност да се опстанак ових биљака не угрози. Али на који начин то обезбедити? У овој кући науке потражили смо одговор и на ово питање.

Институт за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић" из Београда једина је наша институција која се бави проучавањем, производњом, прерадом и прометом лековитог биља и биљних препарата са традицијом дугом више од педесет година. Институт је основан 1948. године на основу одлуке Владе Народне Републике Србије као прва и јединствена институција те врсте у Југославији и на Балкану.

Делатност Института одвија се кроз: научноистраживачки рад, производни процес и комерцијалну активност, укључујући и биљне апотеке. На проблематици лековитог биља ради већи број доктора и магистара фармацеутских, агрономских, хемијских и биолошких наука, као и одређен број специјалиста и дипломираних стручњака различитих профила. У лабораторијама Института, захваљујући савременој аналитичкој опреми, поред научних истраживања врши се и контрола свих препарата Института, од контроле биљне сировине до екстраката и финалних производа. Резултат тих активности је недавно спроведена сертификациона провера Хасап (HACCP) система која је обухватила процесе производње и продаје чајева и дијететских производа од лековитог биља и пчелињих производа према захтевима TÜV MS HACCP стандарда.

Након истраживања и свега што смо сазнали о Институту за проучавање лековитог биља "Др Јосиф Панчић" слободно можемо рећи да је то мултидисциплинарна институција која са потпуном преданошћу брине о свему што је потребно за наше здравље и дуговечност. Лечење лековитим биљем и биљним препаратима ипак је одраз високе здравствене свести.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво