Веслање

Једна од древних вештина је неизоставни део ОИ од античких времена. Србија ће у Паризу имати три представника – Јовану Арсић, Николаја Пименова и Мартина Мачковића.

Веслање Веслање

Веслање је првобитно служило као превозно средство у старом Египту, Грчкој и Риму, али је тек у Енглеској између краја 17. и почетка 18. века постало спорт. Прво велико такмичење у веслању била је, сада већ редовна, годишња трка чамаца у Оксфорду и Кембриџу, која је почела 1829.

Правила такмичења

Веслачи се такмиче на раздаљини од 2000 метара, сами или у тимовима од два, четири или осморо чланова. Постоје две различите дисциплине. У једној се весло са обе руке, док у тзв. "скул" веслању, држе по једно весло у свакој руци. Осмочлана посада има кормилара, који управља чамцем и усмерава посаду. Чамац се управља помоћу малог кормила које је сајлом причвршћено за ногу једног од веслача.

Такође веслачи се деле по маси на тешке и лаке. Што се тиче веслача, просечна тежина посаде не сме да пређе 70 килограма, док је појединачни максимум 72,5 килограма. Код жена је граница просека на 57 килограма, а 59 килограма чини границу максимума за једну особу.

Историја на олимпијским играма

Веслање се одржава на свим Играма од прве модерне олимпијаде у Атини 1896. године, бар у мушкој конкуренцији. Међутим, пошто је такмичење требало да се одржи на мору, те године је морало да буде отказано због лошег времена. Женски догађаји су званично укључени у олимпијски програм много касније, на Играма у Монтреалу 1976. године.

Све до Атланта 1996. су на ОИ постојале само дисциплине за тешке веслаче, а од тада и за лаке.

САД су у почетку доминирале олимпијским веслањем, пре него што су Совјетски Савез и Немачка дошли у први план. Шестоструки олимпијци сер Стив Редгрејв (пет златних, једна бронзана) и Елизабета Олениук-Липа (пет златних, два сребра, једна бронза) надалеко су хваљени као највећи олимпијски веслачи свих времена.

Српски представници 

Три имена ће представити Србију у Паризу – Николај Пименов, Мартин Мачковић и Јована Арсић. Од Арсићеве се очекује највише медаља, јер долази у Француску као европска првакиња у дисциплини скиф појединачно.

Распоред трка и учешћа српских представника

Весљање је на програму од 27. јула до 3. августа. 

Први у трци учествује Николај Пименов 27. јула од 9.00 у квалификацијама у мушком скифу. Од 10.12 часова следи Јована Арсић у истој категорији. Затим, од 11.30 Пименов и Мачковић од 11.30 имају квалификације у дубл скулу. Од резултата на тим тркама зависи даљи распоред њихових учешчћа.

Дисциплине на Олимпијским играма:
- скиф, мушкарци
- скиф, жене 
- двојац без кормиларакајак двојац, мушкарци 
- двојац без кормилара, жене 
- четверац без кормилара, мушкарци 
- двојац скул, мушкарци
- двојац скул, жене
- четверац скул, мушкарци
- четверац скул, жене
- осмерац, мушкарци
- осмерац, жене
- лаки двојац скул, мушкарци
- лаки двојац скул, жене 
- лаки четверац, мушкарци

понедељак, 22. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару