Читај ми!

Фиба о Србији: "Супертим" са великим притиском на леђима

Светска кошаркашка федерација (Фиба) је у анализи српског тима за Олимпијске игре истакла да Србија у Париз шаље "супертим", али истиче да огроман притисак на екипу може да буде контрапродуктиван у жељи да се освоји олимпијска медаља.

Фиба у тексту наводи снагу састава Светислава Пешића.

"Пошто је пропустила место међу 12 тимова на Летњим олимпијским играма 2020(2021), Србија се вратила на велику сцену. Говорећи о повратницима, овог пута имају троструког НБА МВП-а Николу Јокића који ће им много помоћи. Јокић се вратио у тим, заједно са Василијем Мићићем, чиме су омогућили селектору Светиславу Пешићу да састави једну од најимпресивнијих постава икад, чак и по невероватно високим стандардима 'земље кошарке'. Србија ће у Паризу играти у групи Ц са Сједињеним Америчким Државама, Јужним Суданом и Порториком", истиче се на сајту Фибе. 

"Шта ако вам кажемо да су Срби стигли до финала Светског првенства 2023, а да су још јачи 2024? Идеја је постојала од почетка, већина тима долази из генерација рођених 1994. и 1995. године, што их чини доживотним саиграчима, још од дана у разним омладинским селекцијама. Сад су ту још два момка из тих генерација, јер се враћају Василије Мићић (1994) и Никола Јокић (1995). То значи да ће тренер Пешић имати луксуз да игра са Јокићем, Мицићем и Богданом Богдановићем заједно, удружујући њих тројицу по први пут од Светског првенства 2019", наглашено је у тексту.

Истиче се да су њих тројица тренутно суперзвезде.

"Јокић је троструки МВП НБА лиге, Василије Мицић је двоструки шампион Евролиге и два пута МВП фајнал-фора, док Богдановић увек постане суперхерој кад на грудима види исписано Србија. Звездана моћ је ту, а то није ни пола приче. Пешић воли да упарује своје Николе великане, стављајући Милутинова уз Јокића, док момци попут Алексе Аврамовића, Марка Гудурића и Огњена Добрића дају ветар у леђа кад год је потребно", указује се у тексту.

ФИБА анализира да, у складу са српским начином размишљања о кошарци, увек постоји пар момака који представљају следећу генерацију, спремних да преузму одговорност у будућности. 

"Никола Јовић и Алексеј Покушевски су сада најмлађи, надајући се да би могли да буду на истом путу као и двојица младих из тима 2016. Та двојица су били Јокић и Богдановић. Испали су више него добро, сложили бисте се", подвлачи се у тексту Фиба.

Траже се одговори на питања

Међутим, Фиба наводи и питања о изазовима пред тимом Србије.

"Да ли да причамо о  Евробаскету 2022? Србија је тад играла изванредну кошарку са донекле сличним саставом, али без Богдана Богдановића, да би се потпуно распала у осмини финала против Италије. Или је Србија само боља кад су очекивања нешто мања, као на пример на Светском првенству на прошле године", пише Фиба. 

У анализи се истиче да је уживање гледати Србију кад игра кошарку коју је брендирала – када нико није статичан, а лопта се креће брзо.

"Наравно, то је још очигледније кад игра Јокић, а чини се да је у одличној форми. Чак и бољи него на Евробаскету 2022, када је просечно бележио 21,7 поена, 10 скокова, 4,3 асистенције и 1,8 украдених лопти за само 25 минута по утакмици. Са троструким најбољим играчем (МВП) у НБА лиги у тиму, наравно да постоји нада да би Срби могли да освоје још једну олимпијску медаљу... А о одбрани нисмо ни почели да причамо. Притисак који Србија врши на противничке бекове је неподношљив", указује се у анализи. 

Напослетку, ФНа крају се прича о притиску јер су очекивања навијача огромна. 

"Притисак понекад постаје превелик за Србију. Били су једни од фаворита за освајање Светског првенства 2019. године, а завршили су као пети. Они су очигледно били фаворити на домаћем терена за победу Олимпијском квалификационом турниру 2020, а изгубили су од Италије у финалу и нису играли у Токију. Они су вероватно били најдубљи тим ФИБА Евробаскета 2022, а нису се пласирали у четвртфинале. Страх је да кад год постоје велика очекивања, она вам сломе срце", закључује се у тексту уз додатак о последњим учинцима Србије на великим такмичењима.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару