Читај ми!

Кузмановић за РТС: Американци имају слабости, према Јокићу гаје страхопоштовање

Бивши кошаркаш и стручни консултант РТС-а за мечеве кошаркаша Србије Владимир Кузмановић говорио је у Јутарњем програму о припремама и очекивањима од "орлова" на Олимпијским играма у Паризу.

Бивши кошаркаш БФЦ Беочина, Црвене звезде и Будућности навео је да би Србију добар резултат у Паризу учврстио на светској кошаркашој мапи, где тиму Светислава Пешића, како каже, и место.

"Било би лепо да ми, као кошаркашка нација, после Светског првенства поново будемо на месту које нам припада. Остало само да се ово финализује, јер замислите какав би то стерс био да смо ишли кроз квалификације, колико је теже припремити репрезентацију. Овако је друго место велика ствар. Битно је да смо на том такмичењу", каже Кузмановић.

"Аустралија важна, САД шлаг на торти"

Србија је победила Француску на припремном мечу у Паризу, пред дуел са Аустралијом и Сједињене Државе  у Абу Дабију.

"Делује ми да знамо шта радимо, што је врло важно. Не то да ли смо у врхунској форми, нити треба да будемо у овом тренутку у врхунској форми. Морамо да будемо спремни за изазове које нас чекају. За мене је утакмица данас против Аустралије много важнија утакмица него против Американаца, из простог разлога што је то једна репрезентација са којом ми можемо после групне фазе да се укрстимо", наводи Кузмановић.

Бивши кошаркаш наводи да је, у том контексту, идеја да се већ сада појединим противнима укаже да "немају шта да траже на турниру".

"Американци су 'шлаг на торти' у сваком смислу. Ништа не треба да доказујемо и будемо нервозни. Заиста, треба да их испитамо, да видимо где су наше могућности, и да нађемо слабе тачке. Сви их имају. Не заборавимо да су Американци у неким сличним састајањима играли на претходним ОИ, па су доживљавали поразе, све је могуће", анализира Кузмановић.

"Јокићева интелигенција невероватна"

Саговорник истиче да је утицај Николе Јокића неизоставна ставка у игри нашег тима, те да је његова кошаркашка интелигенција невероватна.

"Мислим да ће себе подредити колективу, ако треба да се игра на њега, играће се. Ако не, мислим да неће имати никакав проблем да разигра друге. Према томе, једна озбиљна снага и играч, ког сви противници гледају с једном великом дозом страхопоштовања. То су све играчи против којих Јокић игра и у том смислу не могу да буду изненађење", каже Кузмановић.

Тим из Маниле, плус Мицић и Јокић

Стручни консултант РТС-а наглашава да је тренутно за Пешићев тим већи проблем повреда Николе Јовића на почетку припрема.

"У питању је зглоб и питање је како и колико ће бити спреман. Битно је да је ту зато што је дао једну потпуно нову димензију у игри, нисмо ништа много очекивали од њега прошле године на СП, растао је из утакмица у утакмицу и био је један од најважнијих фактора, али ако није здрав... Волео бих да ту буду Јовић, али и Давидовац.  Са њима, уз Василија Мицића и Јокића, имали бисмо онај тим из Манила", каже Кузмановић.

Наглашава и да је првенствени циљ уигравање тима, а да ће форма доћи временом.

"Играчи нису у оној правој форми, и не треба да буду, али идејно, дефанзивно и офанзивно, мора да се зна шта се ради. И то ми се допало против Француске, не само победа, већ смо знали тачно где да нападамо", сматра Кузмановић. 

"Јасна идеја и колектив"

Стручни консултант РТС-а закључује да је игра Србије разноврсна и да постоје периоди када Јокић доминира, затим Богдановић преузме, те да ће сигурно и Мицић ући у, како каже, неку своју форму.

"Али не на уштрб колектива. Дакле, нико од њих не може више да игра своју игру из клуба. Не може да је пренесе, просто, то није могуће", напомиње Кузмановић.

Указује да мора да се нађе заједнички циљ, а то је што бољи пласман и игра.

"Ту идеју има селектор Пешић, показао нам је то прошле године, били смо пресрећни што смо успели да дођемо докле смо дошли. Корак је фалио до злата, али је врло је битно да се континуирано буде на свим такмичењима. У томе смо успели, нација није под стресом у овом тренутку. Сви лепо ишчекујемо да видимо шта ће се десити", наводи Кузмановић у разговору за Јутарњи програм РТС-а.

Србија игра припремни дуел са Аустралијом од 18.00 у Абу Дабију.

Цело гостовања Владимира Кузмановића погледајте у видеу на почетку текста.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару