Спектакл у Лиону - кошаркаши и кошаркашице Србије против Француза у Паркерову част

Кошаркаши и кошаркашице Србије одиграће вечерас утакмице против националног тима Француске у склопу припрема за Олимпијске игре у Паризу. Женске репрезентације играју од 18.30, док ће два и по сата касније на паркет изаћи мушкарци. Целовечерњи спектакл у Лиону замишљен је и организован у част Тонија Паркера, чији ће дрес са бројем девет данас бити повучен из употребе. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.

Спектакл у Лиону - кошаркаши и кошаркашице Србије против Француза у Паркерову част Спектакл у Лиону - кошаркаши и кошаркашице Србије против Француза у Паркерову част

Кошаркашки програм у Лиону почиње у 18.30, када ће на паркет изаћи женске репрезентације Србије и Француске, након чега од 21.00 час играју мушки национални тимови две земље.

Обе утакмице биће одигране у мултифункционалној и модерној "ЛДЛЦ арени", која је отворена у новембру прошле године и нови је дом кошаркаша Асвела, редовних учесника Евролиге.

Целовечерњи спектакл у Лиону замишљен је и организован у част легендарног Тонија Паркера, једног од најбољих и најтрофејнијих француских кошаркаша свих времена.

Четвороструки шампион НБА лиге са Сан Антонио спарсима каријеру је завршио 2019. у Шарлот хорнетсима, али ће Кошаркашки савез Француске на вечерашњој свечаности повући из употребе дрес са бројем девет, који је Паркер дуго и са много успеха носио у француској репрезентацији.

Некада сјајни плејмејкер, а данас већински власник Асвела, одиграо је 181 меч за селекцију своје домовине и постигао 2.741 поен за национални тим. Са репрезентацијом Француске освојио је по једну златну и сребрну, као и две бронзане медаље на првенствима Европе.

Делегација Кошаркашког савеза Србије, на челу са председником Предрагом Даниловићем, генералним секретаром Златком Болићем и потпредседником Миленком Тепићем уручиће Паркеру пригодан поклон након вечерашњег сусрета.

Директан пренос из Лиона биће доступан на апликацији НБА лиге, сајту nba.com, као и на НБА Јутјуб каналу. Резултат и најважнија дешавања на терену можете пратити на нашем порталу.

Прва провера пред Париз за кошаркаше Србије

За мушку селекцију Србије дуел са Французима биће прва званична провера пред Олимпијске игре, након два одиграна меча и две победе против Холандије иза затворених врата у Београду.

Пут Лиона нису кренули Дејан Давидовац и Никола Јовић, који се још увек опорављају од повреда.

Уочи дуела у Лиону селектор репрезентације Србије Светислав Пешић рекао је да су кошаркаши прошли уводне припреме, али да посао није готов јер нису у идеалном физичком стању и на нивоу који је прижељкивао.

"Сви долазе из различитих клубова, са различитим навикама које се стварају 11 месеци. Сада то све треба повезати. Прво да са се они повежу између себе, па са нама. То је процес који је увек изазован, пре свега за тренера и медицинско особље. Постоји огромна жеља са стране играча, да се што пре сви индивидуално припреме, да буду у добром физичком стању. Тренутно нисмо у добром физичком стању. Сигурно не на нивоу како сам желео да будемо. Надам се да ће се то поправити", истакао је Пешић.

Без Давидовца и Јовића, Пешић у Лиону може да рачуна на 14 кошаркаша. Уз њих двојицу, кандидати за екипу која ће представљати Србију у Паризу су: Василије Мицић, Алексеј Покушевски, Богдан Богдановић, Никола Јокић, Алекса Раданов, Марко Гудурић, Вања Маринковић, Огњен Добрић, Филип Петрушев, Никола Милутинов, Душан Ристић, Алекса Аврамовић, Огњен Јарамаз и Урош Плавшић.

Француска у изузетно јаком саставу

Французи су за олимпијски турнир на домаћем терену окупили изузетно јак и талентован састав. Биће један од главних конкурената за освајање медаље, можда и најсјајније.

Селектор Венсан Коле ће на распологању имати пет НБА кошаркаша, шест играча из евролигашких клубова и једног учесника Еврокупа.

За разлику од Светислава Пешића, Коле је већ објавио коначан списак играча који ће играти у Паризу, а на њему су: Руди Гобер (Минесота), Виктор Вембањама (Сан Антонио), Еван Фурније (Детроит), Никола Батум (Филаделфија), Билал Кулибали (Вашингтон), Франк Ниликина (Партизан), Гершон Јабуселе (Реал Мадрид), Матијас Лесор (Панатинаикос), Ајзеа Кординије (Виртус Болоња), Нандо де Коло (Асвел), Ендрују Албиси (Гран Канарија) и Метју Стразел (Монако).

На последњем списку селектора Француске остао је и нови играч Партизана Франк Ниликина, који је претходних седам година наступао у најјачој лиги света.

Деби на великим такмичењима, поред Виктора Вембањаме, имаће крило Вашингтон визардса Билал Кулибали, седми пик са прошлогодишњег НБА драфта.

Француска ће на Олимпијским играма у Паризу играти у групи Б са Немачком, Бразилом и Јапаном.

Након Лиона следи пут у Абу Даби

Након прве званичне провере у Француској, кошаркашима Србије предстоји пут у Абу Даби, где ће се састати са Аустралијом 16. јула и са Американцима дан касније.

Потом је планиран повратак у Србију и дуел са Јапаном 21. јула у "Београдској арени". Пут Лила, где ће бити одигран први део олимпијског турнира, тим Србије креће 24. јула.

Ривали репрезентације Србије у групи Ц на Олимпијским играма у Паризу биће Сједињене Америчке Државе, Јужни Судан и Порторико, победник једног од квалификационог турнира.

Женска кошаркашка репрезентација ће се такмичити у групи А са Шпанијом, Кином и Порториком.

Пласман у наредну фазу такмичења обезбедиће по две екипе из све три групе, као и две најбоље трећепласиране селекције. По завршетку прве фазе следи нови жреб, како би се одредили парови четвртфинала.

уторак, 16. јул 2024.
40° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару