Читај ми!

Сећање на кошаркашког Моцарта – три деценије од смрти Дражена Петровића

Пре тачно 30 година, један од најбољих југословенских кошаркаша у историји Дражен Петровић трагично је изгубио живот у аутомобилској несрећи у Немачкој.

На данашњи дан пре 30 година у саобраћајној несрећи на ауто-путу Нирнберг–Минхен погинуо је један од највећих југословенских кошаркаша свих времена Дражен Петровић.

Због свог умећа са наранџастом лоптом, које се граничило са уметношћу, прозван је кошаркашким Моцартом.

Дражен је рођен 1964. године у Шибенику, са само 15 година заиграо је за први тим Шибенке, касније је прешао у Цибону, са којом је доминирао у Југославији и Европи – два пута био је шампион Европе.

Касније је играо за Реал Мадрид, одакле је отишао у НБА лигу, где је својим партијама у дресу Портланда и Њу Џерзија трасирао пут европским кошаркашима који су желели да се опробају у најјачој кошаркашкој лиги на свету.

Уз медаље постављао и бројне рекорде

Петровић је носио дрес шпанског краљевског клуба у сезони 1988–1989. и помогао Реалу да освоји национални куп. Петровић је предводио клуб и у победи над Снајдером у финалу Купа победника купова изједначивши свој рекорд у европским такмичењима са 62 постигнута поена.

Била је то његова прва и једина сезона у АЦБ лиги, али и даље држи рекорд лиге у броју постигнутих поена (42) и постигнутих тројки (8) у финалној серији.

На крају сезоне је откупио свој уговор са Реалом, напустио Шпанију и придружио се Блејзерсима за сезону 1989–1990. у НБА лиги.

За репрезентацију Југославије дебитовао је на Олимпијским играма у Лос Анђелесу, где је освојио бронзу. Исто одличје и МВП признање освојио је на Светском првенству у Шпанији 1986, као и на Европском првенству у Грчкој 1987. године.

На Олимпијским играма у Сеулу освојио је сребро, да би највеће успехе остварио на континенталном шампионату у Загребу 1989. и на Мундобаскету наредне године у Аргентини освајањем златних медаља, титулом МВП и најбољег стрелца.

По распаду СФРЈ предводио је Хрватску до сребра на Олимпијским играма у Барселони 1992. године и чувеног финала са оригиналним америчким "Дрим тимом”.

У тренутку смрти имао је 28 година.

У знак сећања 

После трагедије широм Хрватске и Европе у знак сећања на Дражена Петровића организоване су бројне манифестације, доделе признања и постављене статуе.

Цибониној дворани је промењено име у Дворана Дражена Петровића 4. октобра 1993, град Загреб има трг који носи његово име, а од 1994. најкориснији играчи првенства добијају Трофеј Дражена Петровића.

Испред Олимпијског музеја у Лозани је 29. априла 1995. подигнута статуа којом је Петровић постао други спортиста коме указана оваква почаст.

Петровић је 2002. уведен у Кошаркашку кућу славних, а на 13. годишњицу његове смрти у Загребу је отворен Меморијални центар посвећен његовој каријери. Децембра исте године, у Загребу је откривен споменик висок четири метра посвећен Дражену, рад академског вајара Кузме Ковачића.

Музејско-мемоморијални центар "Дражен Петровић" поводом 30 година од смрти кошаркаша организује изложбу "Од првих кошаркашких корака до вечности" на Зрињевцу.

петак, 06. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару