Читај ми!

Европски шампион Шпанија први ривал уздрманој Србији у Лиги нација

Фудбалска репрезентација Србије играће против Шпаније меч првог кола у оквиру А дивизије Лиге нација. Дуел на стадиону "Рајко Митић" игра се од 20.45 уз директан пренос на Првом програму РТС-а, док најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

Европски шампион Шпанија први ривал уздрманој Србији у Лиги нација Европски шампион Шпанија први ривал уздрманој Србији у Лиги нација

Првак Европе, селекција Шпаније играће у Београду први меч након освајања шампионске титуле у Немачкој. И Србији ће овај дуел бити првенац након Евра са ког се вратила без успеха. Екипа селектора Драгана Стојковића одиграла је две утакмице нерешено - са Словенијом 1:1 и Данском 0:0, а изгубила је од Енглеска са 1:0.

Јавност у Србији није благонаклоно прихватила резултат репрезентације на првенству Европе, није се мирила са чињеницом да "орлови" нису успели да се пласирају у елиминациону рунду.

У периоду од око два месеца, након Евра, дошло је до бројних оставки челних људи у Фудбалском савезу Србије, али и промена у играчком кадру.

Стојковићев тим играће против шампиона Европе без Александра Митровића, Душана Влаховића, Сергеја Милинковића Савића, Вање Милинковића Савића, Милоша Вељковића, Немање Гудеља, нису ту ни Филип Младеновић, Филип Костић, Немања Максимовић...

Први играч који је донео званичну одлуку да се опрости од репрезентативног дреса непосредно након такмичења у Немачкој био је Душан Тадић, рекордер по броју наступа за национални тим са 111 утакмица. Исти је случај и са Дарком Лазовићем што је била непознаница донедавно.

Србија ће на терену против Шпаније бити предвођена новим капитеном тима Николом Миленковићем.

Тим Србије за меч против Шпаније:

Голмани: Предраг Рајковић, Александар Јовановић, Марко Илић, Ђорђе Петровић;

Одбрана: Коста Недељковић, Никола Миленковић, Страхиња Павловић, Срђан Бабић, Страхиња Ераковић, Јан Карло Симић, Алекса Терзић;

Везни ред: Андрија Живковић, Саша Лукић, Иван Илић, Марко Грујић, Кристијан Белић, Милан Алексић, Стефан Митровић, Лазар Самарџић, Вељко Бирманчевић;

Напад: Петар Ратков, Лука Јовић, Ђорђе Јовановић.

И Шпанија ће доћи у нешто другачијем саставу него што је играла на Европском првенству. Неће бити Хесуса Наваса, Унаја Симона, Нача и Алвара Морате. Ипак, тим селектора Луиса де ла Фуентеа је и даље сјајан. Не би било исправно поменути појединце, јер се ради о веома уиграној екипи која је победила на свих седам утакмица на Европском првенству, што нико раније није успео на путу ка титули првака Старог континента.

Екипа Шпаније за меч против Србије:

Голмани: Давид Раја, Алекс Ремиро, Роберт Санчез;

Одбрана: Дани Карвахал, Оскар Мингеза, Емерик Лапорт, Робин ле Норман, Данијел Вивијан, Пау Торес, Алехандро Грималдо, Марк Кукуреља;

Везни ред: Родри, Мартин Зубименди, Фабијан Руиз, Алекс Гарсија, Педри, Дани Олмо, Пепелу;

Напад: Феран Торес, Ламин Јамал, Нико Вилијамс, Микел Ојарзабал, Жереми Пино, Хоселу, Ајозе Перез.

Све што треба да знате пред почетак Лиге нација

Четврто издање Лиге нација биће прво у којем ће се Србија такмичити у елитној А лиги. Три дана после меча против Шпаније, Србија ће гостовати у Данској. Поред Србије, Шпаније и Данске, у групи А4 ће се надметати и селекција Швајцарске.

Подсетимо, Лига нација се одржава сваке друге године, а прво издање је почело у септембру 2018. 

Утакмице Лиге нација играју се у терминима који су некада били резервисани за пријатељске мечеве, а такмичење је и установљено са идејом да сви европски национални тимови, укључујући и оне слабије који ретко учествују на шампионатима Европе и света, играју више такмичарских и резултатски значајних мечева, нарочито пред својим навијачима.

Де ла Фуенте првак Европе и Лиге нација са Шпанијом

Шпанци су прваци Европе и тренутно један од најбољих светских тимова у репрезентативној категорији. Ове године уписали су само један пораз и то од Колумбије 1:0 у пријатељском сусрету одиграном марта у Лондону. Потом су одиграли реми са Бразилом 3:3 и нанизали чак девет узастопних тријумфа.

Шпански тим предводи селектор Луис де ла Фуенте. Највећи део играчке каријере Де ла Фуенте је провео у Билбау, чију је омладинску школу прошао пре него што је неколико година провео у другом тиму. Са тимом из Баскије освојио је две титуле шампиона Шпаније, а наступао је још и за Севиљу и Алавес.

Тренерски занат почео је да пече у нижеразредној Портулагети 1997. године, након чега је педводио Ауреру, млађе категорије Севиље и Билбаа, као и други тим баскијске екипе. Две године је провео и као главни тренер Алавеса, пре него што је 2013. добио посао тренера репрезентације Шпаније до 17 година. На тој позицији провео је пет сезона, након чега је преузео селекцију до 21 године коју је водио све до унапређења. Велико искуство у раду са млађим категоријама донело му је посао селекотра А селекције, а додатно је помогла и сребрна медаља са Олимпијских игара у Токију.

Након што је Луис Енрике поднео оставку после пораза од Марока и елиминације са Светског првенства, очекивало се да ће Фудбалски савез Шпаније морати да тражи достојну замену и селектора који би коначно донео са собом континуитет добрих игара. Ипак, само четири дана од Енриковог неопозивог отказа, Луис де ла Фуенте, некадашњи леви бек и селектор млађих категорија Шпаније добио је унапређење, након што је претходно водио шпанску селекцију до 23 године.

Осим рутинског пласмана на Евро, може се рећи и убедљивог тријумфа у Немачкој, Де ла Фуенте је освојио и треће издање Лиге нација у чијем финалу је Шпанија након пенала савладала Хрватску.

Сећање на Пиксијеву луцидност

Југославија и Шпанија одиграле су 19 међусобних дуела, први 1932. године у Овиједу, а домаћи тим је победио са 2:1. Југославија је дуго чекала на позитиван резултат против Шпанаца, који је уписала на Светском првенству 1974. године голом Јосипа Каталинског. Шпанци су успешнији са девет победа, док је Југославија уписала пет, исти број мечева окончан је без победника.

Најславнији тријумф над Шпанцима, Југославија је уписала 1990. године у Верони у оквиру осмине финала на Мундијалу одржаном у Италији. Садашњи селектор Србије, Драган Стојковић Пикси бриљирао је на том мечу.

Први гол Пикси је постигао у 78. минуту после акције са леве стране терена. Драгољуб Брновић је послао лопту из задње линије ка капитену тима Златку Вујовићу који је лажњаком преварио ривала, а потом је лопту центаршутом дотурио у средиште шеснаестерца Шпаније.

Сречко Катанец је био најближи и проследио је лопту на другу стативу до Пиксија који је маестралним пријемом, потом и потезом избацио из игре Мартина Васкеза, а на крају пред Стојковићем немоћан је био и један од најбољих голмана тога доба Андони Зубизарета.

Уследила је Пиксијева радост и чувено трчање ка селектору Ивици Осиму као знак захвалности на указаном поверњу, популарни "Швабо" одговорио је загрљајем и самоувереним осмехом.

Недуго након славља југословенских репрезентативаца, Хулио Салинас је изједначио резултат на 1:1, али последњу реч имао је Пикси. Смирено је преузео одговорност, а поред себе имао је фудбалске мађионичаре Сафета Сушића и Дејана Савићевића. У 92. минуту, Стојковић је испред себе имао петорицу репрезентативаца Шпаније и Зубизарету међу стативама.

Ударац преко такоизваног живог зида био је неухватљив за чувара мреже шпанског гола, а након тога Југославија је отишла у четвртфинале Мундијала и доживела је пораз од Марадонине Аргентине.

Успомена на Кежманову прибраност

Протоком времена, догодиле су се промене на простору Балкана, наследница Југославије после ратова, постала је Државна заједница Србија и Црна Гора. Селекција ове земље одиграла је две утакмице против Шпаније, обе 2005. године у квалификацијама за Мундијал у Немачкој.

Селекција СЦГ је те квалификације окончала без пораза и са само једним примљеним голом и то од Шпаније, а постигла је чак 16. Као прва из групе 7 изборила је пласман на првенство света.

Први дуел одигран у Београду завршен је без победника и без голова, исти исход је био и у другом мечу, с тим што су Раул Гонзалес и Матеја Кежман били главни актери тог меча. 

Пред пуним трибинама стадиона Ванда Метрополитано у Мадриду, Шпанци су у 19. минуту стигли до вођства, али је изједначење тиму Илије Петковића донео Матеја Кежман, прибраношћу и сјајном интервенцијом, када је деловало да напад Србије и Црне Горе није био опасност по гол Икера Касиљаса.

У 68. минуту је Матеја Кежман повукао тим ка великом ремију који је наговестио пласман на Мундијал. Горан Гавранчић је са половине терена послао дугу лопту до Николе Жигића који је надвисио Касиљаса, а потом је лопту на двадесетак метара узео Дејан Станковић и упути ударац, на том путу нашао се Кежман и променио правац лопте која је поред тројице Шпанаца на голу ипак завршила у мрежи.

Велики испит за Србију

Србија је од самосталности одиграла само један меч против Шпаније и то пријатељски 2012. године у коме је поражена 2:0. После 12 година репрезентације ће опет одиграти међусобни дуел.

Без сумње, Шпанија је апсолутни фаворит, имајући у виду да су "орлови" ове године уписали само два тријумфа - против Шведске и Кипра, али и да је састав тима за овај меч доста промењен у односу на пређашњи период.

Србија ће после меча против Шпаније у другом колу гостовати код селекције Данске у Копенхагену 8. септембра.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару