СЛВ - РУМ 1:1
УКР - БЕЛ 0:0
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00
Читај ми!

Дебитантски наступ Грузина против Турака, Португалија почиње Евро против Чешке

Грузија и Турска, односно Португалија и Чешка одиграће утакмице на крају првог кола групне фазе Европског првенства. Последњи дан првог кола почиње дуелом Грузије и Турске у 18.00 у Дортмунду, а од 21.00 играју Португалија и Чешка у Лајпцигу.

Дебитантски наступ Грузина против Турака, Португалија почиње Евро против Чешке Дебитантски наступ Грузина против Турака, Португалија почиње Евро против Чешке

Прво коло улази у последњу фазу, увертиру за дуел првака Европе Португалије и Чешке, пружиће дебитант на континенталном такмичењу селекција Грузије и Турска. Оба дуела пратите на Првом програму РТС-а, али и на нашем порталу.

Турска - Грузија (18.00)

Турска је од деведесетих чест гост првенстава Европе, али ретко добаце даље од групе, док је полуфинале из 2008. на прагу сањарије. Од највећег успеха и трећег места на Мундијалу у Јапану и Јужној Кореји прошло је 22 године и домаћа јавност је жељна нових хероја. Ипак, главницу актуелног састава чине младићи који тада нису били ни рођени, па је "Евро 2024" шанса да осете тежину великих такмичења за наредне најважније турнире. Све више од проласка групе Ф био би ћеф, иако ће Турци у Немачкој вероватно имати највећу подршку после домаћина.

Репрезентација Турске је успешно окончала претходни квалификациони циклус и заузела је прво место у групи са Хрватском, Велсом, Јерменијом и Летонијом. Освојили су 17 бодова, уз пет победа и два ремија, док су изгубили једино од Хрватске у Бурси – 0:2. Селектор Штефан Кунц добио је отказ непуних годину дана касније, када је након пораза у пријатељском мечу са Јапаном јавно критиковао играче.

За новог шефа изабран је Винченцо Монтела, а дебитовао је победом над Хрватском 1:0 у Осијеку, што је суседима уједно и први пораз у квалификацијама за ЕП. У преостале две утакмице остварио је победу против Летоније 4:0 код куће и ремизирао са Велсом у гостима.

Турској се до мартовских провера веровало у домаћим медијима. Прво место у квалификацијама у конкуренцији Хрватске и Велса, другарство селектора Монтеле са играчима и талнетован тим уливали су поверење. Међутим, неколико везаних киксева у пријатељским сусретима, неспретан пораз од Мађарске у Будимпешти и фијаско и 6:1 против Аустрије у Бечу били су позив на опрез. Монтела је још у престоници Аустрије упитан да ли размишља о оставци, а атмосфера је нарушена. Расчлањено је и да италијанском стручњаку на клупи недостају алтернативе, као и да шпиц Енес Унал не доприноси много у формацији 4-2-3-1. Суперталентовани Арда Гулер, и када није повређен, углавном не наступа у првом тиму Реала из Мадрида и игра за развојни тим у Кастиљи.

Монтели се замерало и што се превише ослањао на премладе играче. Убележено је и да шума плејмејкера нарушава равнотежу тима. Значајна улога, у том контексту, предвиђена је нападачу Јувентуса Кенану Jилдизу, момку који тек што је навршио 18 година и важи за једног од најбољих тинејџера који би у Немачкој могли да изненаде. Сумња се да све набројано може да буде и велико бреме за свеже пунолетног младића.

Ипак, Унал је у међувремену отпао са списка због повреде, као и штопери Чалгар Сојунџу и Озан Кабак. Гулер је проиграо у шампиону Европе, постигавши четири гола у последња три наступа за Анчелотијев тим. Јилдиз се намеће у Италији, а Оркун Кокчу би овог лета могао да обнови сарадњу са својим бившим тренером из Фејнорда, Арнеом Слотом, овога пута у Ливерпулу. Напослетку, голобраде момке предводи херој нације Хакан Чалханоглу који је сјајну сезону у Интеру крунисао освајањем титулe. Више је пута истицао даоствари и у репрезентацији.

Грузија своју фудбалску прошлост везује за успехе Совјетског Савеза и репрезентацију чији су значајан део чинили момци подно Кавказа. Од осамостаљења, Грузини су до турнира у Немачкој пропустили сваку шансу за првенства Европе и света. Да није било Лиге нација, луде ноћи против Грка у баражу, али и системске реорганизације савеза, исход би поново био исти. Позиција аутсајдера групе Ф и читавог ЕП могла би да буде и растерећујућа за тим Вилија Сањола, док је у саставу са Хвичом Кварачелијем сваки сан ближи јави. Један је већ досањан.

По преузимању репрезентације Грузије, Вили Сањол је обећао игру у формацијама 3-5-2 и 5-3-2 – у зависности од јачине противника – док је у Кварачелији препознао носиоца, упоредивши га са Френком Риберијем.  

Поред пласмана на ЕП, Сањол је промовисао Грузију у Б ранг Лиге нација и афирмисао неколико младих фудбалера, док је Кварачелија у Италији постао један од најбољих светских крилних нападача.

Мартовски тријумфи Грузије "када се морало" скренули су пажњу Европљана. Форма је у узлазној путањи, еуфорија у Тбилисију не јењава од пролећа и освежена је пријатељском победом над Црном Гором у Подгорици резултатом 3:1, у последњој провери пред Евро.

Играчи су растерећени, борбени и не робују шаблонима. У формацији 5-3-2, брза крила слободна су да се придруже нападу, а Хвича Кваречелија је комотан на левом крилу, и превасходно као други шпиц и плејмејкер. Брз, технички опремљен, интуитиван и неукротив.

Голман Валенсије Гиорги Мамардашвили је са 23 године један од најбољих голмана шпанске Примере. Спречио је највише голова, поуздан је и због дистрибуција лопти према нападачима. Друга је узданица тима. Значајни су и Зурико Давиташвили из Бордоа на средини, те Гиорги Микаутаџе, шпиц Ајакса на привременом раду у Мецу, у нападу. 

Oдбрану предводи капитен Гурам Кашија, рекордер по броју наступа за национални тим (112). Уклапа се у крупнију поставку централних бекова, заједно са Лашом Двалијем из кипарског АПОЕЛ-а, те Сабом Квирквелијом из Ал Охдода. Солидни у блоку, a троми са лоптом.

Португалија - Чешка (21.00)

Португалци су већи део 20. века провели у запећку фудбалске елите, а бронза на Светском првенству у Енглеској била је "краткотрајни бљесак". Од двехиљадитих редовно изазивају највеће, што су у Европи и постали на првенству 2016. Пут до Немачке препречен је перфектним учинком у слабој конкуренцији под вођством новог селектора Роберта Мартинеса. Фаворити су групе Ф и конкурентни за трофеј. Кристијано Роналдо на бундеслигашким стадионима игра последњи (европски) плес потпомогнут млађим и полетнијим партнерима – савез који из прикрајка може и до најсјајнијег места на подијуму.

Белгија се 2022. распала у Катару, испавши у групи са Мароком, Хрватском и Канадом. Уследио је крај сарадње са Робертом Мартинесом који је након тога преузео Португалију.

ЕП у Немачкој последње је за Кристијана Роналда с обзиром на то да је навршио 39 година. Капитен Португалије и вечити такмичар потрудиће се да са позиције најбољег стрелца у историји такмичења (14 голова) освоји још један трофеј за репрезентацију, две деценије од дебија на ЕП. Са 25 наступа, рекордер је и у овом сегменту на Евру.

Мартинес је заређао 12 тријумфа на кормилу Португалије пре него што је у Љубљани изгубио од Словеније 2:0 у мартовском пријатељском сусрету. У јунским проверама уочена је потентност у нападу и пад концетрације у одбрани.

Тим врви од квалитета. До мере да нападач Спортинга Педро Гонсалвес са 18 голова и 17 асистенција није успео да буде међу 26. Отпао је и Рикардо Орта (13 погодака, 14 додавања за гол), за којег је Мартинес посебно истакао да је заслужио позив. 

Португалци су одлични у одбрани коју предводе Руи ПатрисиоРубен ДијешПепе и Диого Далот. У навали су укомпоновали младе Рафаeла ЛеааГонсала Рамоса и Жоаа Феликса са нешто старијим Диoгом Жотом и ветераном Роналдом.

Ипак, највећу снагу имају на средини са Бруном ФернандешомБернандом СилвомВитињом и Жоао Палињом.

Чеси на фудбал гледају са сетом и историја – она најважнија, споредна – даје им за право да буду носталгични. Европска титула у заједници са Словацима, финале и полуфинале од самосталности и прегршт луцидних играча у блиској прошлости згодни су за наду да репрезентација може да заличи на некадашњу. Уједначена група Ф у суседној Немачкој је прилика и тест. Ипак, селектор који дебитује на великим такмичењима, скроман тим и декадентни фудбал позивају на опрез. Код Чешке је једино сигурно да борбе неће фалити. 

Далеко од славније прошлости, међу нацијом која више ужива у хокеју на леду, од фудбалера Чешке се одавно не очекује много. Ипак, у релативно лакшој квалификационој борби са Пољском, Албанијом, Молдавијом и Фарским Острвима било је више невоља него што се очекивало. Репрезентација се и осми пут узастопно пласирала на ЕП, али су играчи и селектор Јарослав Шилхави критиковани због приступа.

Екипа је заузела друго место иза Албаније, а испред Пољске. Четири победе, три ремија и један пораз нису били довољни, па је Шилхави након што је обезбедио пласман у Немачку поднео оставку, а на његово место је стигао Иван Хашек.

Хашек је у све четири утакмице откако је селектор уписао победе. У мартовским проверама против Норвешке у гостима и Јерменије код куће Чеси су победили резултатом 2:1. У јунским сусретима, у склопу припрема за ЕП, декласирана је Малта 7:1 у Аустрији и Северна Македонија 2:1 у Чешкој.

Тим предводи препорођени Патрик Шик који је са Бајером из Леверкузена освојио Бундеслигу и немачки куп, а много се очекује и од капитена и везисте Вест Хема Томаша Соучека. Чешки медији пишу да је Хашек оснажио тим сачињен углавном од играча из домаћег првенства. Ипак, прави тест су мечеви у Лајпцигу и Хамбургу.

Голман Јиндрик Стањек брани боје Славије из Прага, док је штопер и капитен градског ривала Спарте, Ладислав Крејчи, звезда у настајању. Са 25 година, предводио је Спарту – у којој наступа и српски репрезентативац Вељко Бирманчевић – до дупле круне. За две године је на 60 утакмица постигао 24 гола, углавном после прекида и са пенала, што је импресиван учинак за играча задње линије. Добре партије наплатиће изгледним трансфером у Ђирону. 

Саиграч Мартин Витик тек је почео да се доказује у Спарти. Шеф матичне академије сматра га највећим талентом у последњој деценији. Предвиђају му велику каријеру, мада му је видно потребно још чврстине. Неко је ко зна да изнесе лопту из одбране.

У недостатку креативности, Чеси наступају конзервативно и из контре. Нападају са бока, гађајући Шика и Соучека. За испоруку лопти су задужени Антонин Барак из Фјорентине и Волфсбургов Вацлав Черни. Међутим, Хашекови креативци само су сенка Росицког и Недведа, чији се прави наследници још увек чекају. 

Распоред утакмица петог дана Европског првенства:
Ф: Турска - Грузија 18.00 (Дортмунд)
Ф: Португалија - Чешка 21.00 (Лајпциг)

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару