ШВА - ИТА 18.00
НЕМ - ДАН 21.00
Читај ми!

Ђуровски за РТС: Неопходна подршка целе нације

Гост Јутарњег дневника био је прослављаени игач Црвене звезде и репрезентације Бошко Ђуровски. Осврнуо се на то шта нас чека вечерас у дуелу са Данцима и указао на дилеме које су пред селектором Стојковићем, а које само он може да реши, тачније да одлучи како ће екипа игати у овако важном мечу.

Бошко Ђуровски је истакао да је репрезентативцима неопходна подршка целе нације. На стадиону ће бити сигурно доста наших навијача, али и ми код куће треба да их подржимо. Да све што је било лоше оставимо иза нас.

"Мислим да је све речено, играчи знају своју улогу, знају да је, као што је Дуле рекао, бити или не бити, али нека буде борба непрестана, што би наши Срби рекли. Битно је у данашњој утакмици да наметнемо свој ритам. Мислим да су прошле две утакмице противници наметнули њихов ритам, мислим на Енглезе и на Словенце", каже Ђуровски.

Наглашава да је битно да данас Србија од првог момента наметне свој ритам.

"Да им покажемо да смо дошли ту на стадион да их победимо јер нама игра само у принципу победа, тако да од првог минута не требамо да чекамо као прве две утакмице, него од првог минута да их нападнемо високо и да некако психолошки их уништимо за почетак", сматра Ђуровски.

После утакмице са Словенијом рекли сте да начин на који смо дошли до нерешеног резултата није обећавајући?

Драган Стојковић Пикси каже да је тим Србије спреман да вечерас испише историју. Па добро, морамо веровати и Пиксију Стојковићу и нашим играчима, али ја сам рекао то, а нисам само ја, мислим да је читава нација у принципу незадовољна овим наступима. Потив Словенаца смо притискали задњих пола сата, али чини ми се да не постоји неки континуитет у нашој игри.

Не знам, играмо некако стихијски, треба више, поготово вечерас, да водимо рачуна, да знамо у сваком моменту на ком делу терена и како играмо. То је нама фалило, против Словеније поготово, зато што ми смо у принципу бољи играчи од Словенаца, али они својом вољом, својом агресијом су уништили ту неку нашу технику и неку нашу вољу у игри.

Поједини познавалци спорта оцењују да би скандинавски тим управо требало да нам лежи више од Енглеске и Словеније. Ви сматрате да је репрезентација Данске јако озбиљна, али ипак мислите да играју сличан фудбал нашој репрезентацији?

Ако говоримо сада о системима игре, мислим да нам Данци највише одговарају јер играју практично у истом систему као што ми играмо, са три играча по задњој линији, са четири или пет везних играча.

У том случају, наша екипа у нашем систему преузима одговорност. Сваки играч у својој зони има свог играча у принципу и одговоран је за ту његову позицију. Док су Енглези и Словенци нас надмудрили у неким ситуацијама па су правили вишак, поготово по странама.

Овде ћемо бити човек на човека у принципу и ту мора да дође наш квалитет до изражаја. Ако смо бољи, онда ћемо да их победимо. Ако нисмо, онда треба пружити руку.

Стартна постава биће измешана, још су спекулације у току. На клупи за резерве, на последњем тренингу Србије нашла су се двојица репрезентативаца, Душан Влаховић и Сергеј Милинковић-Савић. Такође, још су дилеме да ли ће од првог минута у игри бити Душан Тадић. Шта кажу ваше информације, како вам се чини та одлука?

Знате што у овој ситуацији, као што смо рекли, утакмица бити или не бити, Селектор на располагању има две солуције. Да ли почети са искусним тимом који нас је довео на Европско првенство, односно на Светско првенство у Катару прошле године, или се ослонити на неке младе играче. Ја из искуства могу да кажем да је Пикси постао велико светско и европско име. На Европском првенству чини се у Француској, када смо играли и против Француза и против Платинија, када је Пикси бљеснуо и од тада је направио велику играчку каријеру.

Тако да, он има дилему сад, да ли почети са Бирманчевићем, са Самарџићем, који су у задњих годину дана у великој форми, или пак се ослонити на искусне играче као што су Гудељ, Тадић, Митровић и Максимовић, да не говорим сад појединачно.

Значи, на Пиксију је да одлучи. Одлуку коју буде донео ми ћемо подржати сигурно, али кажем, у овој ситуацији, по мени, кад би ја био селектор, ја бих се у принципу ослонио на искуство. За почетак на искуству, јер у нашем систему, као што смо играли пре Европског првенства, Гудељ је тај кључни играч био у Пиксијевом систему.

Ми смо се бранили у једном, нападали у другом систему, због тога што Гудељ се враћао по лопту у задњу линију и тако смо стварали један хибридни систем.

Да ли нам је задња линија управо најбоље функционисала?

Па у ове две утакмице, мислим да је задња линија била супер, када су испред њих били Илић и Лукић. Ту не очекујемо неке промене.

Знате шта, само у задњем везном реду, ја кажем, Гудељ ће бити тај, ако буде играо, биће тај ослонац да можемо се трансформишимо у фази напада, што може да изненади Данце. Због тога мислим да и Пикси размишља да ли дати шансу млађима.

Један нападач или два нападача?

Ја сам увек за два нападача, али сама поставка на терену да ли ћемо играти са једним, то значи да Тадић и ко буде играо поред њега, да ли Самарџић или неко у фази напада се прикључују близу су Митровића, тако да зависи од принципа, зависи како проводимо стратегију на терену.

То нема неког великог значаја, али ако играмо са бољим играчима, да тражимо централне шутеве, онда сам је увек за Влаховића или Јовића и Митровића.

Најкритичнији простор нам је средина, зар не?

Сви мислимо да имамо спору везну линију. Када играју млади играчи као Лукић и Илић, имамо и ту брзину, тако да на Пиксију је да одлучи да ли ће ставити брзину од почетка и младост, или ће да се ослонимо на посед лопте, на стварање акције из позадине, онако континуирани напад, то је на њега да се одлучи.

Али, до победе често доводи и атмосфера у самом тиму, атмосфера на трибинама, воља за победом, колективна игра. Како вам се чини све то у овом тренутку? Има ли воље за победом у нашем тиму?

Мислим да је на мало изјава Тадића пореметила атмосферу, али да се све вратило. После један један са Словенијом, вратило се на своје место и не требамо заборавити, требамо ставити адакта шта је било, било је.“

Данас треба да покажемо солидарност, како је у дефанзиви, тако је у офанзиви, да покажемо једну жељу, да се боримо за наш грб. Ту ће бити навијачи да нас помогну и само им треба пожелити срећу и да нас обрадују вечерас, после утакмице.

Када нас потцењују или отписују, у нама углавном проради инат, зар не?

Јесте. Данска може да се пласира, да подсетимо на крају, и са нерешеним резултатом, али њихов селектор такође верује да ће они, управо они, победити.

Који је ваш фаворит на овом првенству?

Ако се вратимо на Данску, неће да буду, они су понизни у неку руку, да кажем, имају свој стил игре и они сигурно, желе да победе. Када су у питању фаворити, на почетку смо фаворизовали сви Енглезе, играју у највећој лиги, имају велике звезде, али ја мислим да су оставили блед утисак и по мени су фаворити Французи и Шпанци.“

Французи који имају у ростеру, могу да направе две јаке екипе, Шпанци су јуче са другим тимом победили Албарију. Немци су ме мало разочарали у неку руку, тако да Француска или Шпанија су моји фаворити.

За крај да не кваримо ову атмосферу уочи утакмице, али морам да вас питам, када се политика умеша у спорт, шта се дешава и је ли се увек политика мешала у фудбал? Видели смо шта се дешавало у протеклим данима и са репрезентацијом Албаније и са репрезентацијом Хрватске, где је Србија данас?

Код нас није било никаквих инцидената. Јесте, из искуства знам. Стално причамо да политика и спорт немају везе, у принципу су веома везани и биће увек везани и политика и спорт и ово понашање Албанских и Хрватских навијача стварно је срамотно да се изразимо овако мало и грубље.

Немогуће да Уефа не кажњава адекватно када смо у питању ми у Србији, наши навијачи, наш савез, а када смо некако благо наклони када се то дешава у другим репрезентацијама. Али порука и одговор наш треба да буде на терену, да победимо, па нека оне брину своје бриге.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару