АУС - ТУР 1:2 (КРАЈ)
РУМ - ХОЛ 0:3 (КРАЈ)
Читај ми!

Голац за РТС: Енглеска кадра за озбиљан резултат, најбољи играч Србије није на Европском првенству

Прослављени југословенски фудбалер Иван Голац, некадашњи првотимац београдског Партизана и енглеског Саутемптона, истакао је у разговору за РТС да међу играчима у тиму Србије пред шампионат Европе постоји извесно неразумевање које произилази из неуиграности. Против Енглеске, Голац наводи, да се нада да ће Србија бити изузетно мотивисана, што је у традицији међусобних дуела.

Иван Голац остао је упамћен као један од првих странаца на фудбалским теренима у Енглеској. Током играчке каријере одликовао га је непоколебљив и лидерски став, али и интелигентно фудбалско умеће. Прошао је млађе категорије Партизана, а потом је играо од 1968. до 1978. године за сениорски тим црно-белих.

Иако је био пред потписом за Галатасарај, ипак је последњих дана боравка у Истанбулу одлучио да се врати у Београд, а онда се упутио у Лондон како би договорио сарадњу са тада енглеским прволигашем Саутемптоном. У разговору за РТС, Голац истиче да је још 1960. године и пријатељског дуела између Енглеске и Југославије знао да ће играти на Вемблију. То је касније и саопштио Џимију Гривсу, једном од стелаца на утакмици која је окончана - 3:3.

"Mного сам волео фудбал као и цела генерација која се тиме највише и бавила, играјући се са лоптом по цео дан. Гледајући ту утакмицу, био је фантастичан амбијент, ја сам рекао: 'Играћу на овом стадиону, ово је једина земља где ћу играти'. После сам то рекао и Џимију Гривсу. Просто, љубав према фудбалу, музици и природи је од дечачких дана доминирала. Љубав према музици је била, да кажем, колика и према фудбалу. Да се нисам бавио фудбалом, вероватно бих се бавио музиком", рекао је Голац.

Голац је у детињству, поред фудбала, учио да свира хармонику. Међутим, раних шездесетих година определио се за рокенрол музику, коју је како истиче, упознао путем Радија Луксембург.

"Почело је то од Радио Луксембурга, пиратске станице, где је Тони Блекбурн пуштао хитове популарних група. Мислим да се четвртком емитовала топ листа... С обзиром да је отац био војно лице и да смо становали поред гарде, морао сам у девет увече у кревет... Међутим, већ око 21:45 ослушкивао сам јесу ли се родитељи успавали и тражио сам фрекфенцију Радија Луксембург и до поноћи сам слушао топ листу", присећа се Голац периода детињства у разговору за РТС.

Музичка тема на телефону Ивана Голца приликом пријема позива је "My generation" групе "The Who", што је још један од сентимената прошлости, али и показатеља љубави према музици и енглеској групи.

"Узроци су давно у прошлости"

У октобру 2003. године Иван Голац је у анкети лондонског листа "The Observer" проглашен четвртим најбољим странцем у Енглеској, испред Дениса Бергкампа, Петера Шмајхела и других играча, а иза Ђанфанка Золе, Патрика Вијере и Ерика Кантоне. Ипак, у дресу репрезентације Југославије уписао је само један меч, против Алжира у пријатељском сусрету 24. фебруара 1976. године. Потом је 1981. године одбио да игра у Сплиту за национални тим против селекције света.

Поред поменутог Саутемптона, Голац је у Енглеској наступао за Борнмут, Манчестер сити и Портсмут.

"Имамо велики проблем, одавно, ово данас су све последице, узроци су давно у прошлости. Никада нису играли најбољи фудбалери за репрезентацију. Начин селектирања је лош. У Партизану сам играо када је билo Светско првенство у Немачкој 1974, а после у Енглеској. Нисам ишао ни на једно првенство. Енглези су се једноставно чудили", истакао је Голац.

Некадашњи фудбалер је изнео критике и на рачун тима који ће представљати Србију на првенству Европе у Немачкој, први пут после 24 године неиграња.

"Тренутно најбољи играч без конкуренције је голман Партизана Александар Јовановић, који је бриљирао током целе сезоне. Партизан је био на првом месту и једва успео да остане ту, захваљујући њему. Није у тиму за Европско првенство. Анализирајући и посматрајући утакмице репрезентације - никада нисмо имали континуитет - на последње три утакмице, које су кључни показатељ шта, како и ко ће играти... ни једну утакмицу нисмо играли са истом екипом, у истом саставу. А где ћемо да уигравамо тим? На Европском првенству? Апсурдно", нагласио је некадашњи првотимац Партизана.

Голац истиче да је приметио извесно неразумевање српских репрезентативаца на терену.

"Оно што је такође евидентно, нема компактности и синхорнизације у одбрани на средини терена и у нападу... врло је важно да су линије близу једна другој. Фали нам брзине у средини и у задњој линији. Имам утисак да се играчи међусобно довољно и не разумеју. То је неуиграност", навео је Иван Голац.

Поред Енглеске, Голац наводи Данску, Француску, Немачку и Шпанију као главне фаворите на турниру.

"Данци су за мене увек једна озбиљна екипа која игра лепо, комбиновано, ефикасно и прави велике проблеме и правиће сигурно. Французи могу да буду, Шпанци традиционално, као и Немци. Сви имају такмичарску моћ, то су некада имали Италијани, али су потпуно потонули и не представљају озбиљну селекцију. Французи с Килијаном Мбапеом, који може сам да реши утакмицу, ће бити уз Енглезе главни фаворити", рекао је Голац за РТС.

Против Енглеза с великом мотивацијом

Фудбалска селекција Енглеске, према мишљењима стручњака, важи за једну од најбољих светских репрезентација, а у прилог томе иду и резултати на последњим великим такмичењима - четвртфинале на Мундијалу у Катару, као и финале претходног Европског шампионата.

Енглеска се сматра колевком фудбала, али последњи велики турнир освојила је још од 1966. године - Мундијал.

"Мислим да после толико деценија, Енглези имају изванредну шансу да се врате фудбалу. Много су уложили и заиста уживају у том фудбалу, заслужују трофеј. Имају комбиновану екипу, спој младости и искуства. Фудбал је постао унифициран, некада смо имали енглеску, француску, италијанску, југословенску школу и друге. Данас нема више правих школа. Једини који су иоле сачували ту есенцију су Данци и зато се разликују од других, што је приметно. По свим параметрима, Енглеска има екипу кадру да направи озбиљан резултат", истиче Голац.

Селектор Гарет Саутгејт на окупу има велики број квалитетних играча, у свим линијама тима. Занимљиво да су највеће звезде, играчи изван енглеских екипа - Џуд Белингем из мадридског Реала и капитен Хари Кејн из минхенског Бајерна.

"Против Енглеза смо историјски гледано увек били добри. Једноставно, инспирација и мотивација су изузетно велике. Надам се да ћемо поновити исто и овога пута", рекао је Иван Голац. 

Југославија је против Енглеске играла 15 пута, а уписала је пет пораза и четири тријумфа, пет дуела окончана су ремијем. Последњи пут Енглеска је играла против селекције Србије и Црне Горе 2003. године у Лестеру, утакмица је оконачана победом домаћег тима - 2:1.

Велики број међусобних дуела био је изузетно напет, а памти се да је Југославија нанела други најубедљивији пораз Енглезима, 1958. године у Београду - 5:0. Пре и после тога, једино је Мађарска била убедљивија, први пут у такозваној утакмици века - 6:3 у Лондону, а онда у Будимпешти 7:0.

Србија ће први дуел на шампионату Европе у Немачкој играти управо против Енглеске, 16. јуна у Гелзенкирхену од 21.00.

среда, 03. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару