СЛВ - РУМ 1:1
УКР - БЕЛ 0:0
ЧЕШ - ТУР 21.00
ГРУ - ПОР 21.00
Читај ми!

Енглеска - тихо тече Темза, а фудбал упорно бежи од куће

Енглеска је 1996. године била домаћин Европског првенства у фудбалу, а тада су навијачи направили песму "Football’s coming home" - "Фудбал се враћа кући". Снове "Гордог Албиона" тада су срушили Немци у полуфиналу, а 25 година касније уз исте стихове - Италијани у финалу. У Немачкој, Енглези ће играти 11. пут за прву европску титулу у историји тима.

Енглеска - тихо тече Темза, а фудбал упорно бежи од куће Енглеска - тихо тече Темза, а фудбал упорно бежи од куће

Енглеска пре почетка било ког турнира важи за фаворита, без обзира на играчки кадар, форму тима и остале релевантне фудбалске факторе. Искључиво традиција и појединци који су обележили неколико ера у историји фудбала не дозвољавају "Гордом Албиону" ништа сем жеље за високим пласманом и кандидатуру за титулу.

Ипак, уколико се погледају претходни резултати, утисак је да док тихо тече Темза, фудбал упорно бежи од куће, јер значајне титуле још од Мундијала 1966. године нема на полицама витрина Фудбалског савеза Енглеске.

Плејада енглеских играча попут Бобија Робсона, Герија Линекера, Алана Ширера, Пола Сколса, Вејна Рунија, Стивена Џерарда, Френка Лампарда и други фудбалских велемајстора нису осетили пуну сласт тријумфа с националним тимом.

Енглеска је два пута била трећа на првенствима Европе - 1968. и 1996, а једном је завршила на другом месту 2021.

Пут до Немачке

Фудбалери Енглеске су до првенства Европе у Немачкој стигли без пораза, као првопласирани тим у групи Ц, испред Италије, Украјине, Северне Македоније и Малте. Уписали су шест тријумфа и два ремија са Украјином и Северном Македонијом.

Енглеска је примила само четири гола, а за то поред одбране најзаслужније су противничке репрезентације које нису биле претерано ефикасне. Примера ради, Италија је као другопласирани тим постигла тек 16 голова на осам утакмица.

Најбољи играч тима у квалификација био је капитен Хари Кејн са осам голова и две асистенције. Букајо Сака је уписао четири поготка и три асистенције.

Године наде и патње, Саутгејт без трофеја

На последња четири велика турнира, Енглеска је играла у завршницама, али је недостајао победнички, шампионски карактер, који несумњиво понајвише долази од селектора и стручног штаба.

Селектор репрезентације Енглеске је Гарет Саутгејт, још од 2016. године. Од септембра поменуте године, Енглези су одиграли 24 утакмице против тимова који су рангирани у првих 10 на Фифиној ранг листи. Скор им је седам победа, 10 пораза и седам ремија.

Саутгејт је предводио национални тим на првенству света 2018. где су такмичање окончали на четвртом месту. У полуфиналу изгубили су утакмицу од Хрватске, а у мечу за бронзу Белгија је била боља.

Мундијал у Русији био је први турнир за Енглезе на коме су се нашли у завршници такмичења још од Европског првенства 1996. године, када је Саутгејт био активан играч. Енглеска је потом играла завршни турнир и у Лиги нација у лето 2019. године и заузела треће место. Ипак, све наде су полагане на шампионату Европе 2021. године.

Финале на Вемблију било је прижељкивано, а потом кошмарно. Саутгејт је жестоко критикован од навијачке, али и стручне јавности, јер је у пенал завршници против Италије, извео тројицу, тада младих фудбалера који су промашили ударце.

Подсећања ради, прво је Маркус Рашфорд погодио стативу, затим је Ђанлуиђи Донарума одбранио шут Џејдона Санча, и на крају је Букајо Сака шутирао у исту (десну) страну, као његов претходник, а Донарума је још једном зауставио ударац.

На Мундијалу 2022. године у Катару Енглеска је заузела шесто место у укупном пласману. Поражени су у четвртфиналу од Француске.

Саутгејт је реформисао репрезентацију Енглеске, али на таласу славних времена враћа наду и покушава да испише блиставу страну историје енглеског фудбала.

Енглези могу до финала, а имају и с ким

Фудбалску репрезентацију Енглеске чине углавном играчи из најквалитетнијег националног такмичења - Премијер лиге, изузимајући, Харија Кејна (Бајерн Минхен) и Џуда Белингема (Реал Мадрид).

Многи навијачи Енглеске у Харију Кејну виде новог Бобија Чарлтона који би после великог броја деценија подигао вредан трофеј. Хари Кејн, капитен и најбољи стрелац Енглеске у историји са 62 гола сигурно ће уложити и последњи атом снаге како би се коначно домогао титуле.

Још један од сјајних фудбалера у тиму Енглеске је Џуд Белингем. Млади играч Реал Мадрида је освојио Лигу шампиона у недавно окончаној сезони. Белингем покрива велики део терена. Захвалан играч о чијим квалитетима не треба говорити, већ их посматрати. 

Поред двојице поменутих, офанзивни везни ред чине Фил Фоден, Деклан Рајс, Кол Палмер, али и брзоноги Букајо Сака. Оличење искуства су играчи попут Кајла Вокера и стаменог Џона Стоунса.

На основу индивидуалних квалитета играча и нападачког стила, као и групе која може послужити за уигравање, Енглези имају велику шансу да у Немачкој стигну до елиминационе рунде првенства Европе, а потом и завршнице. Одлучност у важним моментима ће бити кључни фактор за њихов крајњи успех.

Искусни и компактни тим на овом првенству улива наду да може направити искорак у односу на претходна такмичења.

Састав репрезентације Енглеске

Голмани: Дин Хендерсон (Кристал палас), Џордан Пикфорд (Евертон), Арон Рамздејл (Арсенал);

Одбрана: Луис Данк (Брајтон), Џо Гомез (Ливерпул), Езри Конса (Астон вила), Лук Шо (Манчестер јунајтед), Џон Стоунс (Манчестер сити), Киран Трипије (Њукасл), Кајл Вокер (Манчестер сити), Марк Гуехи (Кристал палас);

Везни ред: Трент Александер-Арнолд (Ливерпул), Конор Галагер (Челси), Коби Мејно (Манчестер јунајтед), Деклан Рајс (Арсенал), Адам Вортон (Кристал палас);

Напад: Џуд Белингем (Реал Мадрид), Џерод Боуен (Вест Хем), Еберечи Езе (Кристал палас), Фил Фоден (Манчестер сити), Ентони Гордон (Њукасл), Кол Палмер (Челси), Букајо Сака (Арсенал), Ајван Тони (Брентфорд), Оли Воткинс (Астон вила), Хари Кејн (Бајерн Минхен). 

Распоред утакмица репрезентације Енглеске:
16. јун: Србија - Енглеска (21.00, Гелзенкирхен)
20. јун: Данска - Енглеска (18.00, Франкфурт)
25. јун: Енглеска - Словенија (21.00, Келн)

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару