ФРА - БЕЛ (18:00)
ПОР - СЛО (21:00)

Аустрија - фудбалски валцер по нотама Ралфа Рагника

Са скромном традицијом играња на првенствима Европе, али и као све присутнији фактор у врху европског фудбала, Аустријанци долазе у суседну Немачку са жељом да направе искорак у односу на шампионат од пре три године, када су испали у осмини финала. Имају захтевне противнике у групи Д, али на клупи искусног Ралфа Рагника који је кроз каријеру показао да од ружног пачета уме да направи раскошног лабуда.

Аустрија - фудбалски валцер по нотама Ралфа Рагника Аустрија - фудбалски валцер по нотама Ралфа Рагника

Земља у којој су спортови на снегу популарнији од оних на трави последњих година је све присутнији и све значајнији фактор у фудбалу, али не може се похвалити великим искуством, а ни запаженим резултатима на првенствима Европе.

Наступ у суседној Немачкој биће тек четврто учешће репрезентације Аустрије на завршном турниру Европског првенства. Занимљиво, редовнији су аустријски фудбалери били на првенствима света, на којима су играли седам пута, додуше ниједном након 1998. године.

И највећи успех аустријског фудбала – треће место, десио се на Мундијалу, укупно петом, а другом послератном, давне 1954. у Швајцарској.

На европској фудбалској смотри Аустријанци су дебитовали 2008. године, када су у тандему са Швајцарцима били и домаћини. Пропустили су шампионат 2012. у Украјини и Пољској, али су на последња два били присутни.

И 2008. и 2016. завршили су такмичење већ након прве фазе и без победе, а најбољи резултат остварили су на претходном првенству Старог континента, неочекивано одиграном 2021.

Забележили су пре три године своја прва и још увек једина два тријумфа на Еуру – против Северне Македоније (3:1) и Украјине (1:0). Пораз од Холандије (2:0) није спречио пласман у нокаут фазу са друге позиције у групи Ц, али је будући шампион Италија славио на Вемблију у осмини финала (2:1), тек након продужетака.

Пласман у Немачку, на треће узастопно првенство Европе, што им никада раније није пошло за ногом, Аустријанци су изборили као другопласирана селекција у квалификационој групи Ф, у којој су били Белгија, Шведска, Азербејџан и Естонија. Све су их аустријски фудбалери победили по два пута, осим Белгије, са којом су ремизирали (1:1) у Бриселу и изгубили у Бечу (2:3).

Аустрија ће се у Немачкој такмичити у јакој групи Д са добро познатим ривалима, пошто су јој се са Холандијом путеви укрстили и на претходном првенству Европе, док је са Французима била у истој скупини Лиге нација 2022.

Ралф Рагник - "даје ти крила"

Тим који ће Аустрију представљати на Европском првенству у Немачкој одабрао је Ралф Рагник (65). Немац је селектор аустријске репрезентације од априла 2022. године. Почео је неславно, испадањем из Лиге А Лиге нација, али је оправдао поверење водећи Аустријанце кроз квалификације за Евро.

Након кратке и скромне играчке каријере коју је градио углавном по немачким нижим лигама, Рагник је већ у својим двадесетим са терена прешао на клупу и средином осамдесетих започео тренерску каријеру као тренер-играч у Викторији из родног Баканга.

Стицао је дуго искуство у нижим лигама, развојним тимовима и млађим категоријама, освојио је и Бундеслигу са Штутгартовим дечацима старости до 19 година, а први значајан резултат направио је 1999, када је први и једини пут у историји клуба довео мало познати Улм 1846 до Бундеслиге.

Завредео је тако пажњу Штутгарта, па је након играња за други тим, тренирања другог тима и тренирања млађих категорија, коначно преузео прву екипу славног клуба из средишта немачке ауто-индустрије.

Током наредне две деценије Рагник се, са спорадичним паузама, селио са клупе на клупу познатих клубова у Бундеслиги и Бундеслиги 2, а нарочито је био успешан у преласку из другог у први ранг немачког фудбала. Након Улма, изборио је промоцију у елиту са Хановером, Хофенхајмом и Лајпцигом.

Освојио је 2000. са Штутгартом европски Интертото куп, 2019. Куп Немачке са Лајпцигом, а највише успеха имао је као шеф струке Шалкеа у два наврата.

Великан из Гелзенкирхена предвођен Рагником био је 2005. вицешампион Немачке и најбољи у Лига купу. Освојио је 2011. Куп, Суперкуп и први пут у историји догурао до полуфинала Лиге шампиона, избацивши Валенсију у осмини финала и милански Интер у четвртфиналу.

Клуб који је у полуфиналу прекинуо Шалкеову европску сезону из снова постао је десет година касније круна Рагникове тренерске каријере, додуше не претерано сјајна круна. Након смене Оле Гунар Солскјера, само једног у низу који су безуспешно покушали да ускоче у ципеле Алекса Фергусона, Манчестер јунајтед је у смирај 2021. ангажовао немачког стручњака као привремено решење до краја сезоне, испоставиће се – једне од најгорих у историји клуба са "Театра снова".

Рагников Манчестер је поражен од Атлетико Мадрида у двомечу осмине финала Лиге шампиона, док је такмичење у енглеском првенству окончао као шести на табели са освојених 58 бодова – најмање у историји клуба откако се на Острву игра Премијер лига.

Очекивано, сарадња је прекинута, а Рагник није остао чак ни консултант у Јунајтеду, како је било најављивано када је потписао уговор са црвеним ђаволима, већ се посветио репрезентацији Аустрије.

Још успешнији него на клупи, био је Ралф Рагник у функционерској фотељи. У улози спортског директора задуженог за оба клуба, један је од најзаслужнијих за узлет и популаризацију Ред Булових фудбалских пројеката – Салцбурга, вишеструког шампиона Аустрије, и Лајпцига, који је између 2012. и 2020. од четврте немачке лиге догурао до вицешампиона државе и полуфиналисте Лиге шампиона, те постао препознатљив у Европи по развоју играча и мудрој трансфер политици.

Немац је 2019. унапређен у шефа за спорт и развој Ред Була, чиме је добио задужење да надгледа и друге фудбалске инвестиције чувеног аустријског бренда, укључујући оне у Њујорку и Бразилу.

Након одласка из Ред Була, а непосредно пре неславне епизоде у Манчестеру, Рагник је 2021. накратко био менаџер за спорт и развој и у тада амбициозној Локомотиви из Москве.

Давид Алаба у специјалној улози

Репрезентацију Аустрије ће и у Немачкој предводити искусни нападач Интера Марко Арнаутовић - рекордер по броју наступа за национални тим и други на вечној листи стрелаца.

Носиоци игре биће и Марсел Сабицер, иза којег је сјајна сезона и финале Лиге шампиона са Борусијом из Дортмунда, дефанзивац Болоње Штефан Пош, везиста РБ Лајпцига Кристоф Баумгартнер и Конрад Лајмер, који је прошле године управо из Лајпцига прешао у Бајерн Минхен.

Очекивано, највише репрезентативаца Аустрије долази из немачке Бундеслиге, али значајан број фудбалера државног тима игра и у домаћем првенству. Чак четворица бране боје бечког Рапида.

Велики хендикеп за Аустријанце је изостанак искусног Давида Алабе. Штопер Реал Мадрида се од средине децембра опоравља од тешке повреде колена и неће заиграти у Немачкој, али ће бити уз национални тим и послужити као веза између свлачионице и стручног штаба јер му је додељена специјална улога капитена ван терена.

Мораће Ралф Рагник на шампионат Европе и без првог голмана пошто се Александер Шлагер и даље опоравља од операције менискуса и није се нашао на списку.

Поглед уназад не храбри Аустријанце

У групи са Француском, Холандијом и Пољском, амбиције репрезентације Аустрије од пре 15 или 20 година биле би сведене на остављање доброг утиска и прихватљиве поразе. И данас је аутсајдер, али не без права да верује да може да помрси рачуне фаворитима или барем да се избори за статус једног од најбољих трећепласираних тимова.

Поглед уназад не храбри Аустријанце пошто су на Европском првенству 2021. поражени од Холандије са 2:0, а Французе су последњи пут савладали (3:1) давне 2008. у квалификацијама за Светско првенство, када су и једни и други остали иза репрезентације Србије.

Одмерили су аустријски и француски фудбалери снаге и у Лиги нација 2022. У Бечу су поделили плен (1:1), док је у Француској домаћин победио резултатом 3:1.

Ни Пољска не буди међу Аустријанцима лепе успомене јер је никада нису победили. Претрпели су три пораза у међусобним дуелима и два пута извукли бод, укључујући и последњу утакмицу (0:0), одиграну у оквиру квалификација за претходни шампионат Европе.

Састав репрезентације Аустрије

Голмани: Никлас Хедл (Рапид Беч), Патрик Пенц (Брендби), Хајнц Линднер (Унион);

Одбрана: Флавијус Данилиук (Салцбург), Кевин Дансо (Ланс), Филип Лајнхарт (Фрајбург), Филип Мвене (Мајнц), Штефан Пош (Болоња), Леополд Кверфелд (Рапид Беч), Гернот Траунер (Фејнорд), Максимилијан Вебер (Борусија Менхенгладбах);

Везни ред: Кристоф Баумгартнер (Лајпциг), Флоријан Грилич (Хофенхајм), Флоријан Кајнц (Келн), Конрад Лајмер (Бајерн Минхен), Александер Прас (Штурм Грац), Марсел Сабицер (Борусија Дортмунд), Романо Шмид (Вердер Бремен), Матијас Сајдл (Рапид Беч), Николас Сајвалд (Лајпциг), Андреас Вајман (ВБА);

Напад: Марко Арнаутовић (Интер), Максимилијан Ентруп (Хартберг), Михаел Грегорич (Фрајбург), Марко Грул (Рапид Беч), Патрик Вимер (Волфзбург).

Распоред утакмица репрезентације Аустрије:
17. јун: Аустрија - Француска (21.00, Диселдорф)
21. јун: Пољска - Аустрија (18.00, Берлин)
25. јун: Холандија - Аустрија (18.00, Берлин)

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару