Читај ми!

Култна стаза у Монци слави 102. рођендан

Стазу у Монци, где се возачи Формуле 1 такмиче за Велику награду Италије, називају "краљицом брзине", а ове године прославља 102. рођендан.

Монца, често посматрана и као Фераријева територија, није била покорена четири године од возача из овог славног тима. Ипак, овај неславни низ прекинуо је Шарл Леклер победом у трци за Велику награду Италије пре неколико дана.

Монца је посматрајући историју Формуле 1 била трећа стална стаза на свету после британског Бруклендса, који је затворен 1945, и америчког Индијанополиса. Радови на изградњи стазе у градићу надомак Милана почели су 15. маја 1922. године, а завршени су након 110 дана. На изградњи је радило 3.500 радника, 200 машина и возна пруга од пет километра са две локомотиве и 80 вагона који су преносили материјал.

Првобитно је стаза требало да буде направљена у облику осмице, али је одлучено да се искористе већ постојећи путеви, дуги пет и по километара са седам кривина и једним прстеном који омогућава високу брзину са две кривине попут надвожњака које и данас постоје, али се не користе.

Кривине у Монци чине ову стазу легендарном, а трка је уопште постала једна од најважнијих у сезони. Возачи у болидима неретко достижу брзину од око 320 километара на час, а понекад на дужини од 140 метара успевају да успоре на нешто више од 80 километара на сат.

Важна кривина на стази у Монци је и Curva biassono, широки део који води на десно и на коме возачи достижу велику брзину, те се ту често и припремају за претицање. Занимљиво, 1995. године са болида Жана Алесија, возача Ферарија, отпала је камера, те је одлетела, ударила и сломила део око точка другог возача Ферарија Боргера, који је морао да се повуче са трке.

Они који воле тркачку стазу у Монци воле и кривину Variante ascari, названу по речици која протиче недалеко од стазе.

Curva lesmo 1 и Curva lesmo 2 су такозване кривине близнакиње које се налазе на међусобној удаљености од 200 метара.

Подсетимо, Шумахер је на кривини Curva lesmo 1 1998. године претекао ривала за титулу Мику Хакинена неколико секунди пре него што је Дејвиду Култарду, који је био први, отказао мотор.

Осим поштанске марке која је посвећена стази у Монци, ово место добило је омаж и на кованици од пет евра.

Рекордери по броју победа на стази у Монци су Михаел Шумахер и Луис Хамилтон - побеђивали су по пет пута.

уторак, 03. септембар 2024.
36° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару