Читај ми!

Тријумф Данске на „Евросонгу“

Данкиња Емели де Форест, која је извела песму „Само сузе“, победница је 58. избора за „Песму Евровизије“. На другом месту је Фарид Мамадов из Азербејџана, док је Злата Огњевић из Украјине на трећој позицији.

00.19 - Емели де Форест из Данске победница је 58. такмичења за „Песму Евровизије" са песмом Само сузе.

23.46 - Србија дала осам поена Русији, 10 Украјини и 12 Данској. 

23.37 - Први поени дошли из Сан Марина. Први максимум од 12 бодова отишао за Грчку. 

23.21 - Гласање окончано. Ускоро почиње читање резултата из сваке земље. 

23.04 - Почело гласање за најбољу песму „Евросонга"

23.00 - Украјинска представница Злата Огњевић извела је песму Гравитација, док је Италијан Марко Менгони отпевао баладу L'essenziale. Прелепа Норвежанка Маргарет Бергер савршеним наступом и заводљивим извођењем песме I Feed You My Love очарала је публику. Дует Ноди Татишвили-Софи Геловани представио Грузију романтичном песмом Водопад. Финале овогодишњег „Евросонга" затворио је Ирац Рајан Долан са нумером Само љубав преживљава

22.41- Уз звуке фруле данска представница Емели де Форест отпевала је енергичну баладу Само сузе. Плавокоси и симпатични Исланђанин Ејдоур Инги извео је песму Ја сам жив. Азербејџански представник Фарид Мамадов отпевао је Држи ме, а његова плесна група одушевила је публику у Малмеу. Добро расположење донео је Грк Агатон Јаковидис и грчка група „Коза Мостра" са изузетно „заразном" мелодијом песме Алкохол је бесплатан.

22.24 - Румунски контратенор Цезар са пратећом балетском групом, која је сценским перформансом одушевила публику, извео је песму То је мој живот. Легендарна певачица Бони Тајлер представила је Велику Британију са нумером Веруј у мене. Уз прегршт пиротехнике Швеђанин Робин Сјернберг отпевао је песму Ти. Свим заљубљенима, мађарски бенд "ByeAlex" извео је песму Kedvesem

22.03 - Рускиња Дина Гарипова измамила је емоције код публике баладом Шта ако, а немачка представница је подигла публику на ноге са нумером Glorious. Јерменска група „Доријанс" извела је песму Усамљена планета, коју је компоновао Тони Иоми. Изузетно осећајним наступом холандска певачица Анук отпевала је сетну баладу Птице.

21.47 - Роберто Белароса, белгијски представник, отпевао је песму Љубав убија, а Естонка Биргит Олгемел је у прелепој белој хаљини на „задимљеној" бини извела нумеру Нови почетак. Као и у првом полуфиналу оскудно одевена и атрактивна Белорускиња Алјона Ланскаја одушевила је публику, посебно мушки део. Симпатични Малтежанин Ђанлука ђускао је по бини, па је и публика играла из звуке песме Сутра

21.31 - Литванац Андруис Појавис отпевао је лагану поп-рок нумеру Something, док је молдавска представница Алиона Мун одличним гласом, прелепом хаљином и занимљивим наступом одушевила публику. Атрактивном кореографијом Финкиња Криста Сикфридс енергично је извела песму Marry Me. Уз звуке гајди шпанска група „ЕСДМ" поручила је Са тобом до краја (Contigo Hasta el Final).  

21.12 - Финале такмичења за Песму Евровизије почело је енергичном и заводљивом песмом L'Enfer Et Moi Францускиње Амандине Буржоа.

Данска ће бити домаћин такмичења за Песму Евровизије следеће године, пошто је Емели де Форест са песмом „Само сузе" победила на овогодишњем финалу у Малмеу.

Вицешампионска позиција припала је представнику Азербејџана Фариду Мамадову са нумером Hold Me, док је треће место заузела Украјинка Злата Огњевић са песмом Gravity.

Следе их: Норвешка, Русија, Грчка, Италија, Малта, Холандија, Мађарска, Молдавија, Белгија. Румунија, Шведска, Грузија, Белорусија, Исланд, Јерменија, Велика Британија, Естонија, Немачка, Литванија, Француска, Финска, Шпанија и Ирска. 

Кладионичарске прогнозе су се испоставиле као изузетно тачне, пошто је претходних дана фаворит за победу била управо Данска, док су се високо котирале Украјина, Азербејџан, Русија и Норвешка.

Овогодишње финале Евросонга почело је грандиозном церемонијом. Специјалним наступом, под слоганом „Ми смо једно", свих 26 финалиста наступило је заједно на почетку манифестације. Испред сваке од делегација ишао је барјактар са заставама земаља из којих такмичари долазе.

Након церемоније приказан је кратки видео који је приказивао ларву која излази из земље, преваљује пут из Бакуа до Малмеа, где се претвара у лептира - симбол овогодишње „Песме Евровизије".

Чим се видео завршио, изведена је овогодишња химна Евросонга, коју су компоновали легендарни чланови групе „Аба" Бени Андерсон и Бјорн Улвеус.

Од 26 учесница само је победник Емели де Форест подигла Гран при трофеј, који је дизајнирао Кјели Енгман. Шампионски трофеј је направљен од детаљно исликаног пуног провидног стакла.

Финале „без СФРЈ" 

Први пут од када земље бивше Југославије учествују на такмичењу за „Песму Евровизије", ниједна од њих није се нашла у финалу.

Упркос томе што Србија није у финалу, наша земља ипак је имала представнике. Композитор песме за Малту је Борис Чежак, Београђанин који је на ову острвску земљу отишао 90-тих година.

Још једна веза Балкана са финалном вечери „Евросонга" је и украјинска представница Злата Огњевић, пошто са очеве стране води порекло са ових простора. Злата је у свом обраћању рекла да са поносом једина заправо представља земље Балканског полуострва.

Што се гласања тиче, као и ранијих година, житељи свих 39 земаља-учесница овогодишњег „Евросонга", међу њима и Србија, могли су да гласају за своје фаворите међу 26 финалиста.

Резултат је био одређен на основу гласова публике путем телевотинга и националних жирија у односу 50:50. Жири у свакој земљи се састојао од шест чланова, а телевотинг је отворен након што су све песме изведене. Гласови су на крају сабрани.

Земље-учеснице су, као и ранијих година, додељивале поене од један до седам, а онда осам, 10 и 12. Само су последња три броја прочитана у укључењу из сваке земље.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара