Читај ми!

Грчка и Румунија бране Балкан у финалу „Евросонга“

У Малме арени завршено је друго, уједно и последње полуфинално вече 58. такмичења за „Песму Евровизије“. Двадесет и шест земаља улази у велико финале, а Грчка и Румунија су једине представнице Балкана.

22.55 - Македонија, бивша југословенска република, остала је као и Србија без финала.

22.53 - Први финалиста је Мађарска.

22.20 - Рокери Aдријан Љуљђурај и Бледар Сејко композицијом Идентитет "бране" боје Aлбаније; Грузијци Софо и Нодико су изазвали емоције романтичном песмом Waterfall; Tемпераментни и униформисани Швајцарци поручују You and me; Цезар из Румуније уз пратњу балетске групе, која је сценским наступом публику у Малме арени оставила без даха, на занимљив начин пева То је мој живот.

21.52 - Јерменска група "Гор Суџијан" извела је песму Lonely planet, у којој доминирају звуци гитаре; мађарски бенд "Bye Alex", чији је фронтмен дипломирани филозоф, представио се нумером Kedvesem; композиторка и певачица Маргарет Бергер, која је отпевала песму I feed you my love у заводљивом уском белом костиму, одличном интерпретацијом представила је Норвешку.

21.40 - Статичним наступом и нумером Еg a lif представио се Исланђанин Ејдоур Инги Гинлаугсон; Грци, група "Koза Мостра" и Агатонас Јаковидис су уз добро познате звуке бузукија извели динамичну песму Alcohol is free; Израелка Моран Мазор извођењем баладе Rak bishvilo и провокативном хаљином, привукла је велику пажњу у Малме арени.

21.38 - Енергична Криста Сикфридс је несвакидашњом кореографијом током извођења нумере Marry me, буквално "запалила Малме"; Maлтежанин Ђанлука Бецина је побрао бројне симпатије, а интересантно је то што је песму Tomorrow компоновао Београђанин Борис Чезак; Само шампиони - поручују Бугари Елица и Стојан уз етно мелодију, којом доминирају гајде.

21.22 - Представница Сан Марина, певачица сјајних вокалних способности Валентина Монета, извела је баладу Crisalide; Maкедонци Есма & Лозано извели су песму Пред да се раздени и бриљирали на сцени, што и не треба да чуди, јер је Реџепова ипак "краљица (ромске) музике"; нежне мелодије Азербејџанца Фарида Мамадова, који је отпевао баладу Hold me, изазвале су овације у арени.

21.11 - Друго полуфинално вече је почело наступом представника Летоније - групе "PeR", која је извела нумеру Here We Go. Харизматични момци у костимима са шљокицама су динамичним наступом и занимљивом мелодијом, подигли публику у Малме арени на ноге.

Одржано је друго, уједно и последње полуфинално вече 58. такмичења за „Песму Евровизије" у Малме арени.

Седамнаест земаља се такмичило, а њих 10 је захваљујући гласовима жирија и публике ушло у велико финале.

На финалној вечери такмичења за „Песму Евровизије" у суботу 18. маја наступају: Jeрменија, Азербејџан, Белорусија, Белгија, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грузија, Немачка, Грчка, Мађарска, Исланд, Ирска, Италија, Литванија, Малта, Молдавија, Норвешка, Румунија, Русија, Шпанија, Шведска, Холандија, Украјина и Велика Британија.

У другом полуфиналу, поред 17 земаља учесница, гласале су и три земље - директни финалисти: Шпанија, Немачка и Француска.

Како се гласало?

До сада је начин гласања био такав да публика и жири бирају 10 најбољих песама и гласају за њих системом 1-8, 10 и 12. Међутим, начин гласања се променио. Од ове године, и жири и публика мораће да оцене све песме учеснице полуфинала (и финала).

Дакле, земље учеснице другог полуфинала морале су да оцене свих 16 песама оценама 1-16 (пошто не могу да гласају за своју песму; 1 поен за најлошију, 16 поена за најбољу песму учесницу), док троје директних финалиста оцењује песме оценама од 1 до 17.

Комбиновањем ових гласова жирија и публике, добија се 10 најбоље пласираних земаља, које су тако добиле већ познате евровизијске поене - 1-8, 10 и 12 (за најбољу песму).

Жири је своје гласове доделио гледајући другу генералну пробу, док је публика гласала након што је свих 17 песама отпевано 16. маја. Гласало се 15 минута.

Србија није могла да гласа. Према правилима такмичења, то ће бити омогућено тек у суботу, када буде финале.

Као и прво полуфинале, шоу је сама водила шведска комичарка и водитељка Петра Меде. Она ће сама водити и велико финале, а из "green rooma" ће се јављати шведски певач и трећепласирани на „Евросонгу" у Диселдорфу 2011, Ерик Саде.

Друго полуфинале отворио је „Оркестар Урбан" - специфичан оркестар плесача који на посебан начин приређује омаж оркестру који је 42 године био неизоставни део „Песме Евровизије". Овај узбудљиви перформанс је на неки начин био посвећен прошлости, али у исто време је представљао и добродошлицу будућности.

У ревијалном делу наступали су светски познати шведски извођачи Дарин и Агнес. Обоје су у прошлости покушали да представљају Шведску на „Песми Евровизије", али им то није пошло за руком.

Пре објаве резултата полуфинала, изведени су и скечеви сада већ добро познате Линде Вудруф, која је гледаоце на комичан начин провела кроз Шведску.

Нажалост, у финалу нећемо гледати и представнице Србије, „Моје 3".

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара