Читај ми!

Имагинарна едиција

Ема Голдман: Говор против регрутације и рата

У емисији Имагинарна едиција, у понедељак, 7. октобра, можете слушати превод говора против регрутације и рата који је Ема Голдман одржала 14. јуна 1917. године у Њујорку.

Ема Голдман, најчувенија анархисткиња и потпуно самосвојна фигура у историји феминистичког покрета, обратила се ватреним говором њујоршким радницима и радницама, махом имигрантима – које проглашава народом Америке.

„... Пријатељи моји, да смо и на секунд мислили да агитација зависи од шачице људи, не бисмо вас узнемиравали, угрожавајући вам животе, али знамо да вам је побуна у срцу и душама. Шта је живот ако се не може живети у слободи и лепоти, и ако не можеш говорити, ако себи не можеш бити веран, шта је онда живот? Уместо да живим животом пса нагнаног да се шуња и скрива, да се бринем да ли ме неко тражи спреман да ми одузме живот – уместо тога, увек бих радије умрла као лавица. Шта има доброг у томе ако кажете људима, ухапсићемо вас, госпођице Голдман. Као да хапшење Еме Голдман решава све проблеме у свету. Затвори никада нису решили ниједан проблем. Пушке и бајонети никада нису решили ниједан проблем. Крвопролиће никада ништа није решило. Никада на свету, таквим насилним методама, концентрисаним и организованим насиљем, жене и мушкарци нису решили ниједан проблем. Ништа осим људског ума, ништа осим људских емоција, ништа осим снажне страсти око великог идеала, ништа осим истрајности и посвећености и снаге карактера – ништа друго никада није решило ниједан проблем...”

Текст је превела Адриана Захаријевић.
Чита Гордана Гачић.
Уредница Оливера Нушић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи