Читај ми!

Летње оперске позорнице

Ђакомo Пучини: Мадам Батерфлај

Репродукујемо снимак опере „Мадам Батерфлај” Ђакома Пучинија са извођења уприличеног 5. јула ове године у Театру д Л’Аршевеше на фестивалу у Екс-ан-Провансу. Главне улоге тумаче Ермонела Јахо као Ћо-Ћо Сан, односно Батерфлај, Михоко Фуџимура као Сузуки, Адам Смит као Пинкертон, а Лионел Лот тумачи ролу Шарплеса. Карло Бози је Горо, а Инхо Јеонг је Бонзо, ујак Ћо-Ћо Сан. Хором и оркестром Лионске опере диригује Даниеле Рустиони.

Пучини је ову оперу представио у Скали 1904. године, када је доживела фијаско. Композитор је сматрао да је жртва линча својих противника, па чак и свог уредника и заклео се да неће више сарађивати са Скалом. Ипак, подлегао је притиску и почео је да преправља партитуру и после три месеца у Великом позоришту у Бреши опера Мадам Батерфлај је изведена уз тријумфални успех, који је неће напустити до данашњих дана.

Фестивал у Екс-ан-Провансу је новом режијском поставку Андрее Брета, обележио овом приликом стогодишњицу Пучинијеве смрти. У овој опери, композитор је дошао до сржи свог уметничког идентитета, тог неодољивог споја између лиризма, психолошког увида и патње. Режисер Андреа Брет сматра да је Мадам Батерфлај удаљена од света веризма и да је у њој све ствар врло фине игре сенки између саме Батерфлај и других певача, између Пучинија и његове перцепције Јапана и између саме пубике и опере.

Уредница Ксенија Стевановић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи