Читај ми!

Музика вива – 70. Међународни Рострум композитора

Ова манифестација, која се сваке године организује под окриљем Интернационалог савета за музику који делује при Унеску, први пут је одржана у Литванији, у Вилњусу, од 14. до 17. маја, а домаћин такмичења је било Удружење композитора Литваније у сарадњи са каналом класичне музике ЛРТ Класика. Током четири дана такмичења, представила се двадесет једна радијска кућа са четири континента, а укупно је изведено 39 дела у две категорије – општој и селекцији аутора до 30 година. У вечерашњој емисији слушаћете дела из селекција Швајцарске и Норвешке.

Швајцарска композиторка Сесил Марти, представила се са композицијом Спектра за четири хармонике, од којих су две хроматске, а две микротоналне. Овај необичан спој четири инструмента, у појединим тренуцима ствара неочекиване звучне резултате, који наликују звуку оргуља. Дело је настало као плод сарадње са дуом Егзамп, који је учествовао и у реализацији композиције која је представљала селекцију Француске на овом такмичењу, а коју сте имали прилике да чујете у претходној емисији. Резултат је занимљиво и структурно јасно заокружено дело, успореног тока и треперавих, претежно акордских звучања која стварају микротоналне хармоније.

У наставку емисије следи остварење Тајлера Футрела, под називом Шизма/гат, такође препоручено у генералној категорији. Остварење са којим се представио у Вилњусу написано је за гудачки оркестар и инспирисано је таласима. Први од два контрастирајућа става, носи назив „Шизма” и упућује на поделу, несагласје и дисхармонију. Он надире попут таласа, поентилистички нацртаног помоћу звука пицикато гудача, у којем шеснаест музичара реагују једни на друге, стварајући „каскаде звука”. Други став носи назив „Гат”, и треба да симболизује поглед на тај талас, из сигурности дрвеног гата, чврстог ослонца над водом. Талас из ове перспективе делује сасвим другачије, постаје лелујав, поетичан и леп. Симболично, ови ставови представљају супротстављене естетске, културне, географске и историјске концепте, који се протоком времена мењају и на крају уједињују.

Чућете још и остварење под називом Токови, чији је аутор Кевин Жуијера. У питању је дело написано за четири гудача, хармонику и два клавира, у којој се музички токови развијају, сусрећу, преплићу, стварајући широки звучни простор.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи