недеља, 05. јан 2020, 14:00
Ризница
Књига о пиринчу
Гости: Зоран В. Поповић и Оливера Поповић
"У нашим крајевима пиринач први помиње француски путописац и дворски саветник Бертрандан де ле Брокијер. Пролазећи Србијом, у време деспота Ђурђа Бранковића 1433, уочио је да "постоју мноштво села и добрих намирница" и да је ту "једна варош звана Ниш... и у врло је лепом крају, у којем много расте пиринач". Прасловенски и свесловенски назив за јела од целих или од млевених зрна јесте каша. Од свих каша једино је каша пиринча (сутлијаш, пилав) турска јела која су, као и пиринач, у српску кухињу стигла посредством Османлија, у чијој исхрани је пиринач био најзначајнија намирница" (из "Књиге о пиринчу", аутора Зорана В. Поповића и Оливере Поповић)
Гошћа овонедељне Ризнице је Оливера Поповић, дипломирани инжењер хортикултуре и један од аутора "Књиге о пиринчу"(са супругом академиком Зораном В. Поповићем, професором Електротехничког факултета у Београду и потпредседником САНУ).
Аутор и водитељ: Душанка Зековић.
Коментари