Ризница

Књига о пиринчу

Гости: Зоран В. Поповић и Оливера Поповић

"У нашим крајевима пиринач први помиње француски путописац и дворски саветник Бертрандан де ле Брокијер. Пролазећи Србијом, у време деспота Ђурђа Бранковића 1433, уочио је да "постоју мноштво села и добрих намирница" и да је ту "једна варош звана Ниш... и у врло је лепом крају, у којем много расте пиринач". Прасловенски и свесловенски назив за јела од целих или од млевених зрна јесте каша. Од свих каша једино је каша пиринча (сутлијаш, пилав) турска јела која су, као и пиринач, у српску кухињу стигла посредством Османлија, у чијој исхрани је пиринач био најзначајнија намирница" (из "Књиге о пиринчу", аутора Зорана В. Поповића и Оливере Поповић)

Гошћа овонедељне Ризнице је Оливера Поповић, дипломирани инжењер хортикултуре и један од аутора "Књиге о пиринчу"(са супругом академиком Зораном В. Поповићем, професором Електротехничког факултета у Београду и потпредседником САНУ).

Аутор и водитељ: Душанка Зековић.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње