Читај ми!

Како научити децу да правилно говоре?

Потреба за што бржом разменом информација, све мања комуникација између деце и родитеља, недостатак правилног говорног узора у најранијем узрасту, недовољно читање и све ређе писање, претерано излагање садржајима електронских медија само су неки од фактора који су у значајној мери утицали на појаву проблема у вербалној комуникацији код деце. Према неким истраживањима од 60 до 80 одсто деце узраста од једне до шест година има неки од говорних поремећаја.

Када треба реаговати, како стимулисати говор у најранијем узрасту и када рад са децом постаје контрапродуктиван притисак- нека су од питања за логопеда Ану Живановић.

Нестанак породичног љубимца је, према психолозима, један од стреснијих догађаја у животу.  Због све већег броја корисника друштвених мрежа, али и објава о несталим љубимцима, ни власници некад не успевају да испрате све информације о пронађеним животињама. Са идејом да се власницима олакша потрага новосадско удружење за удомљавање животиња осмислило је апликацију ПинПет.

Филолошко друштво „Речи“, академско непрофитно удружење основано 2023. године, и ове године организује избор речи године. Као и прошле године, сви заинтересовани могу да пошаљу своје предлоге за три категорије - Реч године, Нова реч године и Лажиреч године. О пристиглим предлозима, искуствима и запажањима са претходног, категоријама у оквиру којих можемо да предлажемо речи и корацима који следе након тогаразговарамо са Јованом Јовановић и Слободаном Новокметом, вишим научним сарадницима у Институту за српски језик САНУ.

Уредник и водитељ Јована Обренић

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи