Читај ми!

Север Косова и Метохије - почетак или крај расплета?

Бесконачни низ безбедносних и политичких провокација тзв владе у Приштини кулминирао је последњих дана упадом у локалне српске институције на северу Косова. Пат позиција сваког дана прети да измакне контроли, али међународне институције и спонзори бројних споразума безнадежно ћуте. Институције које су Србима на северу покрајине гарантовале елементарне услове за опстанак, косовска полиција и даље држи под блокадом. Београду су наизглед везане руке.

Срби са севера показују стрпљење, али у напетој ситуацији отворени су сви сценарији. Извесно је велико незадовољство, које би могао да смири једино повратак на претходно стање. Може ли до тога доћи и каква је перспектива Срба у четири општине на северу Косова и Метохије, на почетку Магазина анализира Душан Радаковић из Центра за заступање демократске културе.

Актуелни правопис српског језика у примени је више од три деценије. Он је основни оријентир исправног писања у службеној комуникацији, медијима и наравно просвети. Ове недеље, међутим, Савет за српски језик најавио је неколико важних измена, али и редукцију правописних правила. У Савету кажу да је постојећи правопис преобиман, да је, пре свега ђацима компликован па су предложили поједностављивање правописних правила. Шта оно подразумева, како ће се уклопити у дух времена и да ли ће отворити нове правописне недоумице, на ова питања одговара професор Мато Пижурица, један од аутора важећег правописа

Јесен као и сваке године узнемири тржиште некретнина у већим градовима, посебно у Београду. Прилив студената, радне снаге, миграната , Руса и Украјинаца диктира цену најма и куповине станова. Ове сезоне на стање тржиста знатно ће утицати и инфлација, а још је тешко прогнозирати шта чека будуће подстанаре. Зато је наш саговорник Ервин Пашановић, директор агенције Adventis ril estejt.

Уредник и водитељ Ана Томашевић.

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару