Читај ми!

In memoriam: Алмира Котло (1946-2024)

Бранко Ћопић-два лица Бога Јануса

У понедељак, 14. октобра, преминула је наша колегиница, новинарка у пензији, Алмира Котло, у 78 години. Била је аутор, уредник, водитељ и сценариста бројних радијских емисија, од којих се издвајају  "Клуб раноранилаца ",  "Село весело " и  "Код два бела голуба". Са новинаром и уредником Јованом Алексићем била је покретач бројних програмских акција, приређивач књиге  "Буквар веселости" и косценариста телевизијског серијала  "Зелени кабаре " који је емитован пет сезона, од 1979. до краја 1983. године.

Поводом одласка Алмирe Котло вечерас ћемо слушати њену емисију посвећену  књижевнику Бранку Ћопићу. Захваљујући многобројним тонским и новинарским записима, у прилици смо да чујемо самог писца који се присећа разних догађаја из свог живота, а нарочито из детињства.

Бранко Ћопић (1915-1984) писао је поезију, приповетке и романе, а прославио се својим причама за децу и младе, често смештеним у време Другог светског рата у револуционарној Југославији. Његова дела одликује живост приповедања и врцав, пун топлине хумор. Почетком педесетих година писао је и сатиричне приче, критикујући друштвене и политичке аномалије и личности из тадашњег политичког живота земље.

До краја живота Бранко Ћопић је говорио да има два завичаја - Лику и Босанску Крајину, који су му "основни капитал литерарни".

Аутор емисије: Алмира Котло.

 

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи