Читај ми!

Реприза

Андреја Прегер, пијаниста са најдужим стажом

Током 2024. године, у којој Радио Београд обележава 100 година постојања, у оквиру емисије ''Код два бела голуба'' сваког понедељка слушаћемо емисије које говоре о историји наше радио станице, и о људима који су стварали ту историју.

 

"Битно је у музици да се погоди суштина. Ако ви интерпретирате једног аутора морате схватити његову музичку мисао, али то није довољно, ви морате имати сугестивне снаге да ту мисао пренесете на слушаоце", речи су пијанисте Андреја Прегера. 

Професор Андреја Прегер рођен је у Печују 20. марта 1912. године. Свој први јавни наступ одржао је када му је било осам година. Са 18 одлази у Лајпциг на конзерваторијум. У Загребу је уписао Музичку академију у класи Антоније Гајгер Ајнхорн. Истовремено уписује, и завршава, и Правни факултет. На својим солистичким концертима у земљи и иностранству Прегер је извео широк репертоар дела Баха, Моцарта, Бетовена, Шопена, Брамса, Грига, Дебисија и Равела. Са колегама Александром Павловићем и Виктором Јаковчићем основао је реномирани Београдски трио, који је током четврт века постојања извео низ значајних дела камерне музике.

Током педагошког рада на музичким академијама у Београду и Новом Саду, Прегер је извео око 60 дипломаца. Написао је књигу „Шопен” (1999), оснивао је Хор и Забавни оркестар Радио Београда, један је од оснивача Удружења музичких уметника Србије и први послератни диригент Хора српско-јеврејског певачког друштва (хор „Браћа Барух”). Адреја Прегер преминуо је у Београду  18. децембра 2015. године. 

Разговор са професором Прегером снимљен је 2011. године. 

Аутор емисије: Дубравка Стаменковић

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи