Претрага
Таг: воћарство
четвртак, 06. јун 2024, 05:31 -> 05:32
Када се говори о укусу и мирису српско воће нема конкуренцију – са ценом је другачије
Због временских непогода изгубили смо више од 20 одсто рода воћа, што је подигло цене на домаћем тржишту. Када се климатским променама додају и проблеми превирања на међународном тржишту, не чуди што је...
понедељак, 13. мај 2024, 19:50 -> 22:45
Берачи јуре што бољу зараду, воћаре у Ритопеку унесрећио априлски мраз
У центру Београда тешко је пронаћи доброг мајстора. На ободима, доброг сезонског радника. Они су модерни номади који путују по Србији и беру воће. Две хиљаде их ових дана бере трешње у Ритопеку. Очекују...
четвртак, 02. мај 2024, 17:45 -> 17:46
Воћари у проблему, шта је све убио касни мраз, а шта ране врућине
Вишњи је већу штету нанела висока температуре у априлу него мраз који је уследио, од хладноће је више страдала крушка. Овогодишњи род је по мишљењу воћара требало да буде рекордни, али ће бити можда и...
понедељак, 01. апр 2024, 09:40 -> 09:50
Мала откупна цена, извознички лоби и климатске промене праве проблеме воћарима
Температурне осцилације могле би неповољно да утичу и на овогодишњи род воћа у Западној Србији. Међутим, многи воћари сматрају да је већи проблем нерегуларност у тржишној утакмици, због чега се они који...
субота, 02. мар 2024, 05:50 -> 05:59
Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји
Највећу претњу најпрофитабилнојој грани српске пољопривреде воћарству, представљају климатске промене. Воћари страхују од мраза који би могао да покоси биљке које су пред цветање. Мораће да се припреме...
среда, 21. феб 2024, 18:30 -> 18:38
Цветање воћа у јануару, лети град и паклене врућине – како заштитити род од климатских промена
Двадесет степени у јануару и фебруару довело је воће у фазу пупољака што их чини веома осетљивим на мраз који прети упркос томе што је прогнозирано пролеће топлије од уобичајеног. Најугроженије су брескава...
понедељак, 19. јун 2023, 11:00 -> 13:29
Прича о трешњи „докторки“ и гинекологу, зачетнику модерног српског воћарства
Можда сте чули, ако не и пробали, сорту трешње која се код нас одомаћила под именом „докторка“. Откривамо због чега носи баш такав назив...