Читај ми!

Наш водич за савршену домаћу кафу

Колико сте пута чули ону легендарну: „Какву кафу куваш, можеш да се удајеш (или жениш)“? Или можда: „Скувај ми кафу јаку као ја, а слатку као ти“? Ове наизглед шаљиве изреке много говоре о једном – колико је кафа заправо важна у нашем свакодневном животу. Али не било каква кафа. Говоримо о оној правој, домаћој, мирисној, пуног укуса и још пунијег значења.

Испијање кафе код нас није само навика – то је ритуал. Знак пажње, начин да се неко угости, утеши, обрадује или једноставно – започне дан како треба. И да би тај ритуал имао пун ефекат, кафа мора бити савршено припремљена. Јер, добра кафа не настаје случајно.

За припрему праве домаће кафе, сваки корак има своју улогу. Од избора џезве, квалитета воде, температуре – па све до места на којем се кафа служи. Да, чак и то игра важну улогу.

„За правилну припрему и добру припрему домаће кафе, неопходна нам је добра вода, то значи – чесмовача, тврда вода. Избор џезве – емајлирана, зато што у емајлу вода најбрже проври, вода се не ’пати’. Дакле, од тврде не правимо меку воду, што је јако важно за укус. Зато никако не користити флаширане воде“, поручује професионални дегустатор Гранд кафе, Илија Ђурић.

Он даље каже да вода мора да проври, али не и да ври, јер се врењем вода омекшава.

„Кад вода проври, скида се са плотне, стави се жељена количина кафе, добро се промеша, да крене са дизањем. Чим крене пена да се диже, процес је готов. Кафа се сервира на месту где се пије – никако се не сервира у кухињи, па да се шољица носи – ја то зовем ’узнемиравање кафе’“, сликовито објашњава Илија.

Звучи као мала наука, зар не? А опет – све је у детаљима. Баш ти детаљи чине разлику између само шоље кафе и шоље уживања.

Како би сви заљубљеници у кафу могли дубље да зароне у њен свет, Гранд кафа је покренула едукативни видео серијал „Грандов водич кроз свет кафе“, а водич је нико други до Илија Ђурић.

Циљ? Да вам приближи све што можда нисте знали, а желели сте да сазнате: од порекла зрна, преко пржења и млевења, чувања и припреме. Кафа има свој пут, и он није кратак – али је зато фасцинантан.

Серијал ће се емитовати током целе године и биће доступан на Јутјуб каналу Гранд кафе, као и на званичним друштвеним мрежама бренда. Намењен је свима који желе више – не само да попију кафу, већ да је разумеју.

Кораци за кување добре кафе

Користи џезву од емајла

За припрему традиционалне кафе најбоље је користити џезву од емајла, јер она равномерно распоређује топлоту и не мења укус кафе, што доприноси чистом и аутентичном укусу.

Користи тврду воду са чесме

За прављење кафе препоручује се коришћење тврде воде са чесме, јер кафи даје лепши укус.

Вода треба да проври, али не сме дуго да ври

Воду загревати док не проври, али је важно да не остане дуго на ватри у кључалом стању, јер предуго врење може да омекша воду и наруши укус кафе.

Џезву склонити са плотне када се додаје кафа

Када вода проври, скинути џезву са ватре пре него што се дода млевена кафа. На тај начин кафа неће бити превише загрејана и неће постати горка.

Када почне да се диже пена – напитак је скуван

После додавања кафе, вратити џезву на ринглу, али пажљиво, да кафа не проври прејако. Када на површини почне да се диже густа пена, то је знак да је кафа спремна и треба је одмах скинути са ватре.

Кафу сипати у шољу тамо где се пије

Готову кафу понесите у џезви до места где се пије, и тамо сипајте у шољицу. Сервирање на месту на коме се пије је важно, јер се током мировања у шољици најуспешније врши фино екстраховање, које даје квалитетан укус.

уторак, 17. јун 2025.
21° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом