Читај ми!

Сукана пита, чварци па салчићи – на Београдски сајам стигли специјалитети из целе Србије

Колико је богата кулинарска баштина нашег региона, показује осамнаести Сајам етно хране и пића, на Београдском сајму. Окупља око 300 излагача, а циљ је очување и заштита рецептура и географског порекла хране, као и помоћ малим произвођачима.

Спремало се од јуче, па до дубоко у ноћ, да би свежи специјалитети стигли из Ниша, каже Маја Севић из „Удружења за неговање традиције Вишња". „Да се проба наша моравска салата, нишавска салата, мућкалица, мало стругане погаче и сукане пите. Наравно и пасуљ и салчиће пошто ми организујемо манифестацију Салчићијада, овде смо да људи пробају и да виде какви су салчићи”, каже Маја.

Далибор Тошић већ деценију на Београдски сајам етно хране долази са Пиротским специјалитетом – пегланом кобасицом.

„Ради се од три врсте меса комбинације овчје, козје и говеђе. Иду само природни зачини, нема никаквих адитива, побољшивача укуса. У сваком случају као и код свих народа, оно што је било добро преносило се на наредне генерације и пеглана кобасица управо је такав производ који смо добили од наших предака у наслеђе”, испричао је Тошић.

На Сајму је и пиротски качкаваљ, али и све популарнији сврљишки производ од младог сира – белмуж познатији на тржишту, од када организују „Белмужијаду".

„То је први викенд августа месеца и за три дана кроз Сврљиг прође 100 хиљада људи и сви дођу да пробају тај наш чувени белмуж”, рекао је Нинослав Ранђеловић из Сврљига.

Из околине Лесковца – Доње Локошнице, познате по зачинској паприци, Слободан Недељковић на сајам долази већ 15 година.

„Донели смо суву паприку, млевену, туцану, бели лук, домаћи ајвар. Домаћи ајвар – само чиста паприка, парадајза нема, не може да испадне из тегле уопште”, истиче Недељковић.

Сајам етно хране и пића помогао је брендирању лесковачког ајвара, ваљевских дуван-чварака, футошког купуса, вурде, банице, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих и млечних производа, сирева, чајева, сокова, вина и ракије.

На Сајму ће бити организована бројна предавања и радионице, а стручни жири наградиће најбоље излагаче.

четвртак, 26. децембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње