Сукана пита, чварци па салчићи – на Београдски сајам стигли специјалитети из целе Србије
Колико је богата кулинарска баштина нашег региона, показује осамнаести Сајам етно хране и пића, на Београдском сајму. Окупља око 300 излагача, а циљ је очување и заштита рецептура и географског порекла хране, као и помоћ малим произвођачима.
Спремало се од јуче, па до дубоко у ноћ, да би свежи специјалитети стигли из Ниша, каже Маја Севић из „Удружења за неговање традиције Вишња". „Да се проба наша моравска салата, нишавска салата, мућкалица, мало стругане погаче и сукане пите. Наравно и пасуљ и салчиће пошто ми организујемо манифестацију Салчићијада, овде смо да људи пробају и да виде какви су салчићи”, каже Маја.
Далибор Тошић већ деценију на Београдски сајам етно хране долази са Пиротским специјалитетом – пегланом кобасицом.
„Ради се од три врсте меса комбинације овчје, козје и говеђе. Иду само природни зачини, нема никаквих адитива, побољшивача укуса. У сваком случају као и код свих народа, оно што је било добро преносило се на наредне генерације и пеглана кобасица управо је такав производ који смо добили од наших предака у наслеђе”, испричао је Тошић.
На Сајму је и пиротски качкаваљ, али и све популарнији сврљишки производ од младог сира – белмуж познатији на тржишту, од када организују „Белмужијаду".
„То је први викенд августа месеца и за три дана кроз Сврљиг прође 100 хиљада људи и сви дођу да пробају тај наш чувени белмуж”, рекао је Нинослав Ранђеловић из Сврљига.
Из околине Лесковца – Доње Локошнице, познате по зачинској паприци, Слободан Недељковић на сајам долази већ 15 година.
„Донели смо суву паприку, млевену, туцану, бели лук, домаћи ајвар. Домаћи ајвар – само чиста паприка, парадајза нема, не може да испадне из тегле уопште”, истиче Недељковић.
Сајам етно хране и пића помогао је брендирању лесковачког ајвара, ваљевских дуван-чварака, футошког купуса, вурде, банице, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих и млечних производа, сирева, чајева, сокова, вина и ракије.
На Сајму ће бити организована бројна предавања и радионице, а стручни жири наградиће најбоље излагаче.
Коментари