Читај ми!

Како да најбоље разумете вашу мачку, а и она вас

Мачке имају репутацију повучености (па и неке врсте „безобразлука“), али да бисте се ви и ваш љубимац повезали, потребно је да разумете њихов начин комуницирања.

Како да најбоље разумете вашу мачку, а и она вас Како да најбоље разумете вашу мачку, а и она вас

Важно је да се никада не плашите мачака – истраживање из 2020. показало је да то и није тако тешко. Само им се треба више смејати. Не на „људски начин“, откривањем зуба, већ на мачји, сузивањем очију и лаганим трептањем.

Посматрајући интеракције мачке и човека, научници су потврдили да овај израз лица чини мачке – слободнијим да приђу људима и да се опусте.

„Као неко ко је проучавао понашање животиња и власник мачака, сјајно је показати да мачке и људи могу да комуницирају на овај начин“, рекла је Карен Мекомб, психолог са Универзитета у Сасексу.

Ако сте провели било које време у близини мачака, вероватно сте видели њихове „делимично затворене очи“ и израз лица, праћен спорим трептањем. Управо такав израз се тумачи као нека врста мачјег осмеха.

Према сведочењима власника мачака, људи могу копирати овај израз како би мачкама дали до знања да смо пријатељски расположени и отворени за интеракцију са њима. Тим психолога је осмислио два експеримента како би утврдио да ли се мачке понашају другачије према људима који споро, лагано трепћу.

У првом експерименту, власници су полако трептали у присуству 21 мачке из 14 различитих домаћинстава. Камере су снимиле лица власника и мачке, а резултати су показали да је већа вероватноћа да ће мачке споро трептати у присуству власника који се исто тако понашају.

Други експеримент укључио је 24 мачке из осам различитих домаћинстава. Овог пута нису трептали власници, већ истраживачи, који претходно нису имали контакт са мачком. Истраживачи су извршили исти процес спорог трептања као и код првог експеримента, уз испружену руку према мачки. Открили су да је, када споро трепћу, већа вероватноћа да ће им мачке опуштено прићи уз сличан израза лица.

„Ова студија је прва која је експериментално истраживала улогу спорог трептања у комуникацији мачка-људи", рекла је Мекомб.

„И то је нешто што можете да испробате са својом мачком код куће или са мачкама које сретнете на улици. То је одличан начин да побољшате везу коју имате са мачкама. Покушајте да сузите очи као што бисте то чинили у опуштеном осмеху, након чега ћете затворити очи на неколико секунди. Видећете да оне сами реагују на исти начин и можете започети неку врсту разговора“, додала је.

Ова вест није изненађење за љубитеље мачака. Истраживања су последњих година показала да су наши мачји пријатељи много више усклађени са својим укућанима, односно власницима, него што се раније претпостављало.

Сличност са власницима

Иначе, мачке одражавају особине личности људи са којима живе и то се препознаје по томе што осећају када је њихов власник тужан или узнемирен, а такође, показало се да умеју и да препознају људе по именима (иако често одлучују да их игноришу). Свакако, њихове везе са људима са којима деле животни простор су изненађујуће дубоке.

Није најјасније зашто мачке сужавају очи и спорије трепћу у присуству људи нарочито, али се то тумачи као средство за сигнализирање добрих намера.

У сваком случају, чини се да помаже у стварању бољих односа.

„Разумевање позитивних начина на које мачке и људи комуницирају може побољшати јавно разумевање мачака, побољшати добробит мачака и рећи нам више о социо-когнитивним способностима ове недовољно проучаване врсте“, рекла је психолог Тасмин Хамфри са Универзитета у Сасексу.

„Наши налази би се потенцијално могли користити за процену добробити мачака у различитим окружењима, укључујући ветеринарску праксу и склоништа“, додала је.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи