Читај ми!

Услуге које пружају приватни домови за старе

У старости су потребне разне врсте помоћи. Тичу се психофизичког здравља. Године чине своје, тако да старије особе нису више тако виталне. Треба им помоћ у обављању свакодневних активности. Домови за старе су места где је то обезбеђено.

Услуге које пружају приватни домови за старе Услуге које пружају приватни домови за старе

Приватни домови за старе пре свега нуде смештај и здравствено збрињавање старијих особа. У принципу, корисници старачких домова углавном не могу потпуно самостално да се старају о себи. Има и оних који би још неко време могли самостално да живе, али потреба за друштвом и жеља да се побегне од усамљености их је мотивисала да се преселе у старачки дом. Такође, један од разлога зашто неко одлучи да оде у дом је тај што не жели да оптерећује своју децу, унуке и друге млађе чланове своје породице.

Домови за старе су свој простор опремили тако да буде што пријатнији. Поред тога што су га прилагодили потребама особа које се отежано крећу, што је већина старих људи, они су се потрудили да разним детаљима унесу топлину. Зато се они који воде домови за старе труде да они све више личе на куће, а мање на установе. Штавише, топла кућна атмосфера је често разлог зашто се неко ко је у старту био против тога да свог остарелог члана породице смести у старачки дом, на крају предомислио.

Када је реч о услугама домова за старе, оне се на првом месту односе на бригу о здрављу. Постоји ординирајући домски лекар, који врши редовне контроле. Такође, особље запослено у домовима за старе је медицинске струке. То су геријатријске сестре и техничари који редовно спроводе низ активности у вези са контролама здравственог стања. Корисницима се мери крвни притисак, шећер у крви и мери се телесна температура.

Такође, по потреби се ради и ЕКГ и све остало што лекар наложи. Што се тиче специјалистичких прегледа, они се могу обављати у просторијама дома за старе, тако што лекар долази по позиву. Домови за старе се старају и о томе да се корисник превезе у здравствену установу ради прегледа или лечења, ако се за то јави потреба. Медицинско особље брине о томе да се преписана терапија редовно узима. Здравствено збрињавање подразумева и прикључивање инфузије, пласирање катетера и третирање декубиталних рана код непокретних особа.

Осим, медицинског збрињавања, домови за старе нуде смештај и комплетну исхрану својим корисницима. Собе могу бити једнокреветне, апартмани или собе са два или више кревета. Собе у многим домовима за старе су веома лепо опремљене. Имају нов намештај: кревете, ормаре, комоде. Могу имати и телевизор. Заједничке просторије треба да буду простране и са доста природне светлости.

Такође, намештај у њима не сме да блокира пролаз, тј. треба да остане довољно слободног места. Добро је када у ходницима постоје гелендери и рукохвати који пружају додатну сигурност при кретању. Купатила су пространа са великим зонама за туширање и местима за седење, како би туширање било безбедно. Већина домова за старе је све горе наведено применила и уређена је тако да је све подређено потребама и могућностима старијих особа.

Услуге домова за старе поред медицинске неге, подразумевају и стални надзор и присуство особља дома. Корисницима старачког дома може затребати помоћ на сваком кораку. Понекад им је тешко да устану и оду сами до тоалета. Особље је ту да прати сваки њихов корак и помаже им у сваком тренутку. Многима је неопходна помоћ при облачењу, храњењу и одржавању личне хигијене. У домовима за старе корисници никад нису препуштени сами себи.

Што се тиче исхране, током дана се сервира три главна оброка и две ужине. Старачки домови ангажују нутриционисте који састављају план исхране. Води се рачуна о сваком кориснику, тако да се поштују свачија здравствена ограничења у исхрани. Било да је реч о алергијама, повишеном крвном притиску, дијабетесу или неком другом проблему, исхрана се индивидуално прилагођава свакоме. Упркос разним рестрикцијама, оброци су веома укусни, спремљени од свежих намирница, здрави и избалансирани.

Поред свега описаног, домови за старе треба да воде рачуна и о томе да организују што богатији друштвени живот. Социјални аспект веома је важан и он директно утиче на психофизичко здравље корисника. Тиме се баве социјални радници при домовима за старе. Њихов задатак је да праве распоред и осмишљавају разне друштвене активности. Славе се рођендани, државни и верски празници, играју се друштвене игре, гледају квизови и разне емисије, одржавају се креативне, уметничке радионице.

Сви бољи домове за старе, тј. њихове услуге са ценама налазе се на веб-сајту Огласико где можете сазнати све информације које су вам потребне како бисте пронашли најбољи старачки дом за старијег члана породице или рођака. Погледајте локације, контакт податке, слике простора и опис услуга медицинског збрињавања, као и детаље у вези са организацијом друштвеног живота. С обзиром на то да домова за старе има пуно, неопходно је да прво направите ужи избор. Након тога, свакако би требало лично посетити више њих, пре него што донесете коначну одлуку.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи