У Швајцарској први пут употребљена „кабина за самоубиство“ – ухапшено више особа

Полиција у Швајцарској ухапсила је више особа пошто је пронађено тело жене која је окончала живот користећи такозвану кабина за самоубиство, контроверзне компаније “Sarco”.

Полиција у северном кантону Шафхаузен који се граничи са Немачком саопштила је да је такозвана кабина "Sarco" пронађена у шуми у општини Мерисхаузен 23. септембра.

Тужиоци у Шафхаузену покренули су кривичне поступке против неколико особа за „навођење, помагање и подстицање самоубиства", наводи се у полицијском саопштењу и додаје да је неколико особа приведено, без навођења детаља о њима или преминулој.

Портпарол групе „Последње прибежиште“ (The Last Resort) која стоји иза контроверзне направе рекао је да је преминула шездесетчетворогодишња Американка која је патила од озбиљно ослабљеног имунолошког система.

Др Флоријан Виле, копредседник „Последњег прибежишта“, био је међу четворицом притвореника, заједно са холандским новинаром и двојицом Швајцараца, рекао је портпарол. Виле је једини био присутан када је жена окончала живот, додаје се у саопштењу.

У неким околностима потпомогнуто умирање (еутаназија) у Швајцарској је законски регулисано, али кабине које производи компанија „Сарко“ су  изазвале значајну медијску пажњу и дискусију међу властима о томе да ли би њихова употреба требало да буде дозвољена.

Елизабет Беме-Шнајдер, швајцарска министарка здравља, после немилог инцидента је изјавила да капсула не испуњава законске прописе о безбедности производа и да употреба азота није у складу са законом.

Иначе, из „Последњег прибежишта“ су још у јулу најавили да ће њихова направа бити први пут коришћена ове године. Заговорници кажу да капсула омогућава да се намера изврши без лекова или помоћи лекара и да проширује приступ еутаназији јер се преносиви уређај који се штампа три-де технологијом може да састави код куће.

Упркос томе што Швајцарска има неке од најзаштићенијих закона на свету који се односе на асистирано умирање, критичари ових справа су сматрали да модеран дизајн уређаја готово подстиче на самоубиство, а забрињава и чињеница да се њиме може управљати без медицинског надзора.

Асистирано умирање је илегално у Великој Британији и у већини других европских земаља, али су зато хиљаде људи последњих година путовали у Швајцарску да окончају живот.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи