Читај ми!

MAXI и Министарство просвете настављају едукативни програм о значају здраве исхране

Балансирана исхрана, воће и поврће, хидратација и физичка активност главне су теме едукативног каравана „Здрава храна сваког дана“, који наставља своје путовање широм Србије. Након што је прошле школске године 16.000 ученика четвртих разреда у 150 основних школа едуковано о формирању здравијих навика у исхрани, у ОШ „Стевица Јовановић“ у Панчеву започета је нова фаза овог амбициозног пројекта, која ће, све до јуна 2025. године, обухватити чак 43 града и општина наше земље.

MAXI и Министарство просвете настављају едукативни програм о значају здраве исхране MAXI и Министарство просвете настављају едукативни програм о значају здраве исхране

Уз велику знатижељу, ђаци су током претходне школске године пратили и учествовали у интерактивном предавању које је водила струковни нутрициониста Ивана Мишић. Деца су одговарала на питања користећи даљинске тастере за анкетирање који бележе одговоре, помоћу којих су прикупљени подаци о њиховим навикама у исхрани. Тако су прошлогодишњи резултати показали да, између осталог, чак 85 одсто четвртака у Србији доручкује сваког јутра, половина ђака би пре за школску ужину одабрало слаткиш него воћку, а највећи део школараца се бави спортом и ван редовног часа физичког васпитања.

„Ове године фокусирали смо се на градове у унутрашњости како бисмо омогућили деци из свих делова Србије да усвоје знања о важности здравијих избора у исхрани. Охрабрени изузетним резултатима оствареним током прошле школске године, са великим амбицијама настављамо и у овој школској години са програмом ‘Здрава храна сваког дана’“, истакла је Катарина Ерцеговац из трговинског ланца MAXI.

Едукативни караван, који другу годину заредом организује трговински ланац MAXI у сарадњи са Министарством просвете, усредсређен је на подизање свести код деце о значају уравнотежене исхране, здраве ужине, воћа и поврћа, као и важности хидратације и редовне физичке активности. Како се навике у исхрани формирају још у детињству, посебно у осетљивом периоду предпубертета, програм је креиран за ђаке четвртих разреда основних школа.

„Већ од најранијег детињства, у вртићу а затим и школи, учимо децу и ученике да стичу, негују и практикују здраве стилове живота, развијају физичке способности и свест о значају одговорног односа према сопственом здрављу. Бројни наставни и ваннаставни садржаји баве се овом темом, која је управо и један од основних циљева основног образовања и васпитања. Сарадња Министарства и друштвено одговорне компаније Делез улази у другу годину, кроз реализацију пројекта о здравој исхрани деце“, изјавила је на отварању програма Снежана Олушки Влачић из Министарства просвете и додала да Министарство сматра да је друштвена заједница важан партнер наших школа, нарочито када је промоција правилне исхране и редовне физичке активности у питању.

За отварање друге фазе едукативног програма „Здрава храна сваког дана“ одабрана је ОШ „Стевица Јовановић“ у Панчеву. Директорка те школе Јасна Гађански нагласила је важност постојања оваквих програма и изражава наду да ће они помоћи у подизању свести о значају здраве исхране међу децом.

„Деца знају колико је физичка активност важна, већина њих тренира неки спорт, али треба да знају и да се хране здраво. Ми као школа велику пажњу придајемо важности здраве исхране и физичке активности. Имамо неколико програма који се баве тим темама и покушавамо да их приближимо деци кад год имамо прилику. Зато нам је драго што је наша школа одабрана за отпочињање новог циклуса овог пројекта“, рекла је Јасна Гађански.

За све школе које нису обухваћене уживо предавањем каравана „Здрава храна сваког дана“ обезбеђена је дигитална интерактивна форма предавања. Ђаци четвртог разреда и учитељи ће, помоћу видео-лекција, заједнички моћи да прате садржај и примењују стечена знања у свакодневном животу.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи