Читај ми!

Који је најбољи начин за пуњење машине за прање судова

Пуњење машине за судове је један од кућних послова који изазива највише спорова у домаћинству. Вероватно не постоји један прави начин за пуњење машине за прање судова, без обзира шта нам цимер, родитељи или партнер каже. Ипак, постоје неке најбоље праксе.

Који је најбољи начин за пуњење машине за прање судова Који је најбољи начин за пуњење машине за прање судова

Да ли се прибор за јело слаже нагоре или надоле? Угурати у машину те незграпне лонце и тигање, или их опрати ручно? Колико судова уопште може да стане у машину. Шта се ставља на доњу полицу? 

Варијације и могућности за дебату су бескрајне и често представљају повод за сукобе.

Џесика Ек, директорка за комуникације у Америчком институту за хигијену, зна за најмање један брачни пар који је правила везана за машину за прање судова укључио у своје венчане завете. Такође је чула за породицу која је успоставила правило да ко напуни машину и све не испадне чисто, тај је одговоран да поново ручно опере то посуђе.

Вероватно не постоји један прави начин за пуњење машине за прање судова, без обзира шта нам цимер, родитељи или партнер каже. Ипак, постоје неке најбоље праксе.

„Једноставно желите да оперете судове и не желите да их оштетите, изгребете или уништите оно што сте ставили у машину“, каже Екова. „Ако можете да постигнете обе те ствари, онда значи да сте идеално напунили машину за прање судова.“

Ипак, постоје неке смерница о томе како и где да поставите судове

Тањири: Ставите их у доњу решетку, између зубаца тако да се не додирују. Окрените их према центру, где је прскалица, за најбоље резултате.

Чиније: Оне могу да иду у горњи или доњи носач, само се уверите да су нагнуте надоле са довољно простора између да вода доспе до прљавштине.

Лонци и тигањи: Да, можете их ставити у машину за прање судова ако има места. Ставите их у доњу решетку, где је вода топлија и где има највећи притисак, да се опере ако се залепило нешто током кувања. Као и код чинија, треба да буду нагнуте надоле и да имају мало простора око себе.

Чаше и шоље: Стаклено посуђе и шоље увек стављајте у горњу полицу. Поставите чаше окренуте надоле између зубаца, а не преко њих; стављањем преко зубаца стакло може додатно оптеретити, чинећи га подложнијим оштећењима. Такође може оставити мрље од воде.

Пластика: Ови предмети би требало да иду на горњу полицу јер су притисак и температура воде нижи, што значи да постоји мање могућности за оштећење или деформисање пластике.

Прибор за јело: Не постоји један „прави“ начин за постављање прибора за јело. Ако их окренемо нагоре биће чистији, јер су прљави делови изложени већој количини воде. Али ако вам деца помажу, безбедније је усмеравање оштрих предмета надоле. За кашике, спустите ручке доле, али уверите се да се не гнезде једна преко друге.

Што се тиче општијих савета за пуњење машине за прање судова, Екова додаје и ове савете:

Не преоптерећујте машину. „Ако имате ствари које се преклапају једна са другом, или нема пуно простора између њих, боље је да сачувате неке ствари за следеће прање“, каже Ек. Машине за прање судова троше далеко мање воде него што људи мисле – тако да је у реду да је укључимо и када није пуна.

Екова користи праксу коју је назвала „правило осам јела“ у одређивању да ли ће додатно посуђе опрати ручно. „Ако перете више од осам судова, ефикасније је покретати машину за прање судова него их опрати ручно.“

Не може све да иде у машину за прање судова: Џесика Ек каже да никада не треба стављати ливено гвожђе, добре ножеве или дрво у машину. Остале ствари које се могу оштетити топлотом укључују кристално и деликатно стаклено посуђе, и старински порцелан. А ако сте забринути за алуминијум, бакар, нелепљиво посуђе или шоље за путовање, погледајте упутства произвођача.

Пражњење ствари такође: Прво испразните доњу решетку тако да вода из предмета у горњој полици не капље на ваше чисто посуђе.

Не заборавите да оперете машину за прање судова. „Ако све стављате како треба и стављате праву количину детерџента, а судови нису чисти, вероватно морате да очистите машину за прање судова“, каже Екова. Често проверавајте филтер и чистите га ако је потребно. Неколико пута годишње обришите прскалице и заптивке.

петак, 06. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару