Револуција на пољу прављења чоколаде – Швајцарци измислили нови рецепт за прављење омиљеног слаткиша
Замислите да уберете лепу, сочну јабуку, али уместо да зароните зубе у њу, ви сачувате семенке и баците остатак – то је оно што произвођачи чоколада уобичајено раде са плодом какаовца.
Сада су научници у Швајцарској смислили нови начин да направе чоколаду користећи читав плод, а не само семење. И без додавања шећера!
Чоколада коју је направио научник Ким Мишра и његов тим на престижном Федералном институту за технологију у Цириху користи пулпу, сок, па чак и кору какаовца.
Нови начин припреме већ је изазвао велику пажњу, посебно због неефикасности у традиционалној производњи чоколаде приликом које се користи само семе, а остатак плода величине бундеве и пун хранљивих супстанци се оставља да труне на пољима.
Кључ нове чоколаде лежи у њеном изузетно слатком соку, који има „воћни укус, помало као ананас“.
Овај сок, који садржи 14 одсто шећера, се дестилује у веома концентровани сируп и меша са пулпом и осушеном кором и даје веома сладак желе.
Када се желе дода какао семенкама да се добије чоколада, потпуно се елиминише потреба за шећером.
Мишра гледа на свој изум као последњу у дугом низу иновација швајцарских произвођача чоколаде.
У 19. веку Рудолф Линт, чије је презиме постало синоним за добру чоколаду, случајно је развио кључни корак специфичног начина мешања топле чоколадне масе – како би се учинила уједначеном и смањила њена киселост – остављајући миксер какаа да ради преко ноћи. Резултат – укусна, слатка чоколада.
Коментари