Читај ми!

Аустралијанци живе најдуже, Канађани, Новозеланђани и Ирци их у стопу прате, а шта је са Американцима

Државе у којима је енглески званични језик, укључујући и бивше британске колоније, имају једну заједничку карактеристику. По најновијим истраживањима утврђено је да становници Аустралије имају најдужи животни век.

 Аустралијанци живе најдуже, Канађани, Новозеланђани  и Ирци их у стопу прате, а шта је са Американцима Аустралијанци живе најдуже, Канађани, Новозеланђани и Ирци их у стопу прате, а шта је са Американцима

Аустралија је захваљујући свом одлично организованом здравственом систему својих становника као и релативно малом броју смртних случајева узрокованих конзумирањем различитих дрога и ватреног оружја на првом месту по дужини животног века. Земља у којој се говори енглески језик, са високим зарадама могла би да буде пример осталима.

Научница Рејчел Вилки која се бави бригом о здрављу становништва на Универзитету Јужна Калифорнија и демограф Џесика Хо са Државног универзитета Пенсилваније удружиле су се како би направиле детаљну слику очекиваног животног века у земљама са високим приходима, у којима се говори енглески, и како би тим примером помогле осталим државама света.

„Очекивани животни век у земљама са високим дохотком указује на границе онога што је могуће постићи у контексту високог животног стандарда и обилних ресурса усмерених ка побољшању здравља и благостања“, истакле су Рејчел и Џесика.

Оне су упоредили податке од 1990. до 2018. године о шест земаља са високим дохотком у којима је енглески главни језик – Сједињеним Државама, Канади, Уједињеном Краљевству, Републици Ирској, Аустралији и Новом Зеланду – који су извучени избазе података СЗО о морталитету и агенције за виталну статистику сваке земље.

За регионално поређење, информације о земљама у којима се не говори енглески подаци су узети из базе података о смртности популација тих држава. 

„Ове земље деле заједнички језик и неке културне сличности (исхрану,начин живота...), као и различите вредности висине прихода“, наводе ауторке истраживања.

Па ипак, како је показало њихово истраживање, ове сличности не значе да њихови грађани могу очекивати да ће уживати у сличном животном веку.

Аустралија је показала најбоље резултате у поређењу са свим другим земљама, има нижи морталитет и за мушкарце и за жене у скоро свим старосним добима, а посебно између 45 и 84 године.

Студија је показала да нација има велику предност у односу на друге земље када је реч о смрти од циркулаторних и респираторних болести, канцера, перинаталних и урођених стања, као и болести менталног и нервног система попут Алцхајмерове болести. Ово је посебно важило за аустралијске мушкарце.

Смањен ризик од смрти повезан је са бригом здравственог система када су у питању превенција, дијагноза и лечење код кардиоваскуларних болести, скрининга и лечења карцинома, редовне вакцинације против грипа….

По свом квалитетном здравственом систему позната је и Канада, па су се становници ове државе нашли на другој позицији када је дужина животног века у питању. На трећем месту су становници Новог Зеланда и Ирске.

Иначе је Ирска у последњих неколико година повећала очекивани животни век код жена за 6,66 година, а код мушкараца за 8,29 година.

„Република Ирска доживела је велики пораст очекиваног животног века у периоду од 1990. до 2018. године“, навеле су ауторке.

У САД је животни век мушкараца око 65 година, а то је најнижи очекивани животни век у државама енглеског говорног подручја.

Сједињене Државе су имале најнижи очекивани животни век за сваку годину од 2001. године, и завршиле су на последњем месту у рангу очекиваног животног века са 65 година. На основу података из 2019. године, аустралијски мушкарци могу очекивати да ће живети скоро 5 година дуже него они у Сједињеним Државама.

„Све у свему, Аустралија нуди потенцијални модел за англофоне земље са краћим животним веком, као што су САД и Велика Британија, које би требале да следе добар пример како би смањили преурањену смртност“, утврдили су аутори .

недеља, 25. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару