Дијаманти украдени у пљачки столећа враћени под дрезденски „Зелени свод“

У јесен 2019. објављена је вест о спектакуларној пљачки у Дрездену. Из једног од најугледнијих музеја Немачке украдени су уметнички предмети вредни више од 113 милиона евра. Већина њих је сада поново на свом месту.

Дијаманти украдени у пљачки столећа враћени под дрезденски „Зелени свод“ Дијаманти украдени у пљачки столећа враћени под дрезденски „Зелени свод“

Била је то једна од најспектакуларнијих крађа уметнина у Немачкој: пре непуних пет година лопови су из музеја Зелени свод у Краљевском дворцу у Дрездену украли накит непроцењиве вредности. Након суђења припадницима берлинског породичног клана Ремо, пет чланова банде је правоснажно осуђено, док један осумњичени још увек није ухваћен.

Већи део накита је сада поново на свом месту у музејској Соби са драгуљима. Од 14. августа 2024. године, посетиоци ће коначно моћи поново да виде те драгоцености; музеј ће чак продужити радно време јер се очекује велики прилив посетилаца.

Накит ће бити приказан у нерестаурираном стању – онако како је изгледао када су га лопови вратили у децембру 2022. године. Директорка Државних уметничких збирки Дрездена, Марион Акерман, радује се што изложба украдених предмета може да пружи публици „могућност да их лично виде“.

Премијер Саксоније Михаел Кречмер изразио је тим поводом своје одушевљење и захвалност током презентације за медије, одржане дан пре поновног отварања музеја за јавност.

Под светлом у витринама, накит сија као да никада није био украден. Само при пажљивом посматрању могу се уочити оштећења. „Тренутно верујемо да сви предмети могу да се рестаурирају“, рекла је Марион Акерман. Међутим, то ће бити могуће тек када се истрага потпуно заврши – јер још увек нису разјашњене све околности пљачке, а накит се сматра доказним материјалом у текућем поступку.

Дрска провала

Да подсетимо: 25. новембра 2019, пљачкаши су покварили улично осветљење испред Дрезденског краљевског дворца, уклонили део решетке на прозору Зеленог свода и хидрауличним алатом отворили прозор. Два починиоца су ушла, прошла кроз две изложбене сале и стигла до Собе са драгуљима. Активирали су неколико аларма, али их то није спречило да тешким секирама разбију витрине са драгуљима.

Лопови су покупили све што им је дошло под руку и нестали непосредно пред долазак полиције. Украли су 21 јединствени историјски комад накита са укупно 4300 дијаманата чија је вредност била већа од 113 милиона евра.

То је био благо Августа Јаког, кнеза Саксоније и краља Пољске, који је носио надимак „Сунчани краљ Саксоније“. Владао је од 1694. до 1733. године и ушао у историју као краљ који је волео луксуз, раскош и жене. Град Дрезден њему дугује своју барокну раскош на обали Лабе.

Нема сумње да је владар волео да се кити највреднијим комадима накита. Међу њима су били мач украшен дијамантима, орден за груди и једна еполета у коју је уграђен један од највећих дијаманата у Немачкој, тзв. „Саксонски бели“, тежак скоро 50 карата.

Пљачка столећа

Провала је брзо проглашена за „пљачку столећа“; о њој је извештавао читав свет. Немачка је тада изгубила једно од својих највреднијих културних блага.

Стручњаци сматрају да је пљачку наручио неки богати колекционар уметнина. Такође се верује да је многе комаде требало раставити, а дијаманте поново обрадити – јер такви драгуљи се не могу продати на слободном тржишту.

У међувремену, истрага је показала да су главни осумњичени у Берлину. Радило се о породичном клану Ремо који је полиција већ дуже време пратила, јер су чланови те породице били на корак од тога да буду осуђени за другу спектакуларну уметничку крађу. Наиме, они су осумњичени да су у марту 2017. године из берлинског музеја Боде украли златник тежак 100 килограма. На исти дрзак и хладнокрван начин.

Неки предмети нису нађени

Нешто мање од годину дана након провале у Зелени свод, уследила су прва хапшења. Шесторица осумњичених су се нашла пред судом у Дрездену; суђење је почело 28. јануара 2021. године и трајало је више од две године.

Одбрана и тужилаштво су на крају склопили дил и у децембру 2022. године неки од украдених предмета су нађени. Музејска рестаураторка је рекла да су неки историјски предмети били знатно оштећени: неки су имали поломљене углове, било је деформација и оштећења проузрокованих влагом – због неправилног складиштења или покушаја чишћења.

Зелени свод је још пре тога био поново отворен за јавност. У средини Собе са драгуљима налазила се уништена витрина. Посетиоци су могли да виде преостале ситне предмете које лопови нису успели да узму: дугмад, копче, огрлице од бисера.

Сада су празнине у витрини углавном попуњене. Ипак, три посебно вредна предмета са великим драгуљима, укључујући еполету са „Саксонским белим“, још нису нађени. Марион Акерман се нада да ће и ти комади накита једног дана бити враћени и поново изложени на старом месту .

среда, 14. август 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару