Читај ми!

Готово je немогуће елиминисати токсичнe ПФАС хемикалије из исхране – шта нам је чинити

Последњих година истраживања су открила или указала на присуство токсичних ПФАС „вечних хемикалија“ у низу основних намирница, производа и пића у укупном систему исхране. Пронађене су у јајима и пиринчу, а зна се да су повезане са раком, болестима бубрега и многим другим болестима.

Готово je немогуће елиминисати токсичнe ПФАС хемикалије из исхране – шта нам је чинити Готово je немогуће елиминисати токсичнe ПФАС хемикалије из исхране – шта нам је чинити

Међу намирницама у којима су пронађене „вечне хемикалије“ нашли су се кељ, јаја, путер, протеински прах, млеко, кечап, кафа, уље каноле, смутији, чај, говедина, сокови и пиринач. Докази указују да токсичне хемикалије контаминирају храну која се може понети, морску храну, па чак и храну за кућне љубимце.

Дакле, како да избегнемо ПФАС у својој исхрани? Па, не можемо.

Чак и ако је можда немогуће у потпуности избећи хемикалије, постоје неки кораци које можемо да предузмемо како бисмо бар смањили изложеност и заштитили своје здравље.

Како смо изложени ПФАС-у у храни?

ПФАС су класа од око 15.000 једињења која се обично користе за прављење производа отпорних на воду, мрље и топлоту. Називају се „вечним хемикалијама“ јер се природно не разграђују и не акумулирају, а повезане су са раком, болешћу бубрега, проблемима јетре, имунолошким поремећајима, урођеним дефектима и другим озбиљним здравственим проблемима.

Док су се регулатори фокусирали на смањење ПФАС у води, постоји општа сагласност да храна представља највећи пут изложености – иако то није решено питање. Ниједна храна није потпуно безбедна од контаминације јер се ПФАС користи у хиљадама потрошачких производа и индустријских процеса. Загађење је толико распрострањено и постоји безброј улазних тачака у систем исхране.

Управа за храну и лекове нема ограничења за ПФАС у храни. Иако прати хемикалије, користи методологију за коју заговорници јавног здравља налажу да изгледа као да је храна мање контаминирана него што јесте.

Међу најозбиљнијим проблемима је канализациони муљ добијен после пречишћавања воде, који се користи као јефтина алтернатива ђубриву на обрадивим површинама и сматра се да универзално обилује ПФАС. Утврђено је да фарме које користе ову супстанцу имају забрињавајуће нивое хемикалија у свом месу и производњи јер усеви могу да апсорбују ова једињења.

Вода која се користи за усеве или за стоку може бити контаминирана, као и храна за животиње, док већина пестицида садржи ПФАС.

Прерађена храна обично има више ПФАС него мање обрађена, показују истраживања, делом зато што има више улазних тачака за хемикалије. Канте за складиштење хране се често третирају ПФАС-ом, потенцијално контаминирајући широко коришћене основне састојке као што је лимонен.

Неки појединачни пластични контејнери за храну који се продају у продавницама третирају се хемикалијама, и иако је америчка Управа за лекове и храну недавно укинула ПФАС који се користи у производима за паковање од папира, укључујући „компостабилне“ калупе од влакана, нова једињења ПФАС би могла бити одобрена за употребу у производима у будућности. Штавише, рециклирани папир или амбалажа која се произведи у многим земљама често још увек садрже ПФАС.

Хемикалије се широко користе у посуђу за кување како би се спречило лепљење хране за тигање, прибор, кувала за пиринач, филтере за кафу и друге предмете. Морски плодови су, у међувремену, често веома контаминирани јер су језера, водени путеви и океани веома загађени.

Промените своје потрошачке навике

Истраживања су открила да они који генерално уносе веће количине свежег воћа и поврћа могу имати нижи ниво ПФАС у крви. Ови производи захтевају мање паковања и обраде, што смањује улазне тачке ПФАС. Такође је препоручљиво јести мање меса, посебно црвеног меса.

Главно упозорење је да поједино поврће, посебно лиснато поврће, апсорбује хемикалије, а оно које се узгаја у близини извора загађења ПФАС-ом или у канализационом муљу ће вероватно бити контаминирано.

Не постоји начин да се зна које фарме користе муљ преостао од пречишћавања воде, кажу истраживачи. Чак и да јесте, често не постоји начин да се сазна са које фарме млеко доспело у продавницу.

Органска храна је боља јер не би требало да садржи већину пестицида, али неке фарме у Америци за које је утврђено да су контаминиране ПФАС-ом из муља словиле су за органске, а вода на фармама је често контаминирана. И сви сосови за тестенине за које је у недавном тестирању утврђено да садрже ПФАС били су означени као органски.

Истраживања такође указују да конзумирање различите хране и пића може смањити ниво ПФАС у крви. Редовно пијење једне хипотетички контаминиране марке сока од поморанџе може створити праву претњу по здравље. Промена брендова могла би смањити количину конзумираног ПФАС-а.

Једите мање и спремајте храну код куће

Истраживања су открила повезаност између виших нивоа ПФАС у крви и учесталог обедовања ван куће јер храна која се носи захтева више паковања и обично је више обрађена. Неки заговорници јавног здравља предлажу да носимо сопствене стаклене посуде у ресторане и носимо остатке хране кући како бисмо избегли токсичне пластичне посуде.

Супротно томе, припрема хране код куће је повезано са нижим нивоима ПФАС у крви. Може бити тешко избећи хемикалије у посуђу, али могуће је одабрати нетоксично посуђе, прибор и друге кухињске предмете што може помоћи да се не крећемо као по минском пољу.

У продавници, куповина производа, као што је сенф, који су у стакленим теглама уместо у пластичним када је то могуће, такође помаже да се избегне потенцијално паковање са ПФАС-ом.

Једите умерену количину морских плодова

Морска риба може бити безбеднија од слатководне јер су ПФАС разређенији у океану него у рекама или језерима, показују недавна истраживања. То је посебно забрињавајуће за оне који редовно хватају и једу морску храну.

Недавно тестирање 26 врста морских плодова који се продају свежи на пијаци у Њу Хемпширу открили су ПФАС у свему, са највећом концентрацијом у шкампима и јастозима. Утврђено је да морски плодови у близини урбаних подручја и војних база имају алармантне нивое ПФАС, укључујући ракове, бранцине, остриге и шкољке.

уторак, 06. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару